IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията между САЩ и Китай достига рекордно високо ниво през 2022 г.

Търговският дефицит на САЩ спрямо азиатската страна се доближава до историческия връх, отчетен през 2018 г.

10:43 | 08.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Търговията със стоки между САЩ и Китай достига рекордно високо ниво през 2022 г., което напомня, че потребителите и компаниите в двете най-големи икономики в света остават дълбоко свързани, докато техните правителства се разминават по редица икономически и политически въпроси, пише Bloomberg.

Общата търговия на стоки между двете страни е нараснала до 690,6 млрд. долара през миналата година, надхвърляйки рекорда, поставен през 2018 г., показват данни на Министерството на търговията на САЩ във вторник. Данните не са коригирани спрямо инфлацията.

Годишният дефицит в търговията на САЩ със стоки с Китай се разширява с 8% до 382,9 млрд. долара, най-големият в историята след дефицита от 419,4 милиарда долара през 2018 г. Недостигът при търговията със стоки и услуги с всички страни се покачва с 12,2% до почти 1 трлн. долара.

Задълбочаващите се търговски връзки между страните рискуват да бъдат разклатени от разширяващото се разделение между Вашингтон и Пекин по отношение на правата на човека, търговията и конкуренцията при технологиите и пазарите.

Вашингтон продължава да работи по плановете си да ограничи достъпа на Китай до чувствителната полупроводникова технология и се опитва да накара страните, които смята за съюзници, да направят същото.

Стойността на търговията между САЩ и Китай достига ново рекордно високо ниво през 2022 г. Източник: Американското Министерство на търговията Стойността на търговията между САЩ и Китай достига ново рекордно високо ниво през 2022 г. Източник: Американското Министерство на търговията

САЩ също така искат да намалят зависимостта от Китай по отношение на редица стоки, насърчавайки западните компании да инвестират в това, което министърът на финансите Джанет Йелън нарече „доверени търговски партньори“ като Индия.

Стойността на износа на стоки за Китай нараства до исторически връх от 153,8 млрд. долара, докато вносът расте до 536,8 млрд. долара, изоставайки малко от рекорда, поставен през 2018 г.

„Това показва, че потребителите имат свои собствени виждания за нещата“, коментира Уилям Райнш, бивш служител в администрацията на 42-ия президент Бил Клинтън, а сега старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания. „На пазарно ниво все още правим много бизнес въпреки усилията и на двете правителства. Макровръзката не се е променила толкова много; ние все още търгуваме много", изтъква Райнш.

Стратегия на обмитяване

Администрацията на настоящия държавен глава на САЩ Джо Байдън запази набор от мита, наложени по времето на президента Доналд Тръмп, и се изправи срещу Пекин заради това, което смята за нарушения на правата на човека, нечестни търговски практики и заплахи за националната сигурност на САЩ.

Но стотици големи и малки фирми в САЩ предприеха нов тласък за премахване на налозите - които бяха въведени на етапи от 2018 г. - като казаха, че разходите им за производствени ресурси са се увеличили в момент на ускоряваща се инфлация.

Търговският дефицит на САЩ спрямо Китай доближава рекорда от 2018 г. Източник: Американското Министерство на търговията Търговският дефицит на САЩ спрямо Китай доближава рекорда от 2018 г. Източник: Американското Министерство на търговията

Макар че Белият дом преразглежда митата, няма особено ясни индикации, че Вашингтон е склонен значително да намали митата върху вноса, който обхваща от промишлени материали - като микрочипове и химикали - до потребителски стоки, като ги задържи като лост срещу Китай. Има опасения обаче, че отмяната им би била политически рискована.

Въпросът с полупроводниците

Индустрията на чиповете продължава да бъде основна конфликтна точка в търговското напрежение между двете страни.

Въпреки че Китай е най-големият производител на телефони и компютри, американските компании все още контролират по-голямата част от основната технология за чипове, като миналата година Вашингтон затегна ограниченията върху износа на полупроводници. През декември Пекин се обърна към Световната търговска организация (СТО), опитвайки се да отмени наложения от САЩ контрол върху износа, който има за цел да ограничи способността на азиатската страна да развива местна полупроводникова индустрия и да оборудва армията си.

Длъжностни лица от двете страни търсят начини за по-добро управление на различията, като Йелън и вицепремиерът на Китай Лю Хъ разговаряха в Цюрих през януари. Това беше предхождано от личните дискусии, проведени през ноември от президентите Джо Байдън и Си Дзинпин в Бали, Индонезия.

Но усилията за размразяване на отношенията претърпяха крах, след като наскоро Пентагонът откри предполагаем китайски шпионски балон, който беше засечен на голяма надморска височина над чувствителни ядрени обекти в щата Монтана, което доведе до отлагането на посещението на държавния секретар Антъни Блинкен в Китай.

Търговски партньори

Китай запазва третото си място сред водещите търговски партньори на САЩ при стоките през 2022 г. с дял от 13% от общата търговия. Канада остава на първо място с дял от 14,9%, оценен на 793,8 млрд. долара, а Мексико е втора с 14,7%, или 779,3 млрд. долара.

Единствената промяна в топ 10 спрямо 2021 г. е Виетнам, която се издига с две позиции до осмо място, с 138,9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още