IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша прие големи стъпки за деблокиране на европейски средства

Парламентът на страната прие два закона в съдебната област и вятърните паркове, за да размрази 35,4 млрд. евро от пандемичния фонд на ЕС

22:46 | 08.02.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Полският парламент прие два законопроекта в сряда, които правителството се надява да разблокират средства за милиарди евро от ЕС, но остават съмнения дали президентът ще утвърди закона за съдебната реформа, предава Ройтерс.

Брюксел замрази 35,4 млрд. евро от възстановителния фонд на ЕС зарадr COVID-19, причината е в спор за върховенството на закона и постави изисквания по въпроси като независимост на съдебната система и зелена енергия, които Варшава трябва да изпълни, за да получи парите.

Най-спорните реформи за представителите на управляващия лагер в Полша засягат съдебната система.

Законът ще означава, че Върховният административен съд ще гледа дисциплинарни процедури срещу съдии вместо спорна камара на Върховния съд, която според критици била използвана за наказване на критични към съдебните реформи на правителството съдии.

Това ще означава още, че съдиите няма да бъдат подложени на дисциплинарни действия за поставяне под съмнение на независимостта на колеги, назначени от органи, които според критиците са политизирани.

За да се превърне в закон, законопроектът трябва да бъде подписан от президента Анджей Дуда. Той може да наложи вето или да го изпрати в Конституционния съд за преглед.

Долната камара на парламента отхвърли поправките в закона, предложен от горната камара, което означава, че ще отиде при президента в първоначалната си форма.

Дуда, който е съюзник на правителството, заяви преди време, че няма да приеме регулации, които ще позволят легитимността на съдиите да бъде поставена под съмнение.

„Ще продължим към следващите стъпки в законодателния процес“, коментира еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс в Twitter.

Вятърни паркове

Долната камара на парламента прие и законопроект, променящ едни от най-строгите правила в Европа за развитието на вятърни паркове, отстъпление от предложение на правителството, което целеше да увеличи над два пъти съществуващия капацитет. Сега законопроектът отива в горната камара.

Смекчаването на правилата за инвестиции във вятърни паркове също е сред крайъгълните камъни за Полша за деблокирането на европейските средства.

Съществуващите правила на практика блокираха инвестициите в нови турбини от 2016 г. насам, когато управляващата партия Право и справедливост определи, че турбините трябва да са на минимално разстояние от жилищните сгради десет пъти по-голямо от височината им.

Макар че правителството предложи миналата година радикално намаляване на минималното отстояние, управляващото мнозинство внесе поправка и отново го увеличи до минимум 700 м в законопроекта, приет в сряда. Според инвеститори ходът е спирачка за планирани инвестиции.

Поправката ще намали потенциални инвестиции в оншорни вятърни централи с 60-70%, като на практика ги обезсърчи, съобщи Полската асоциация за вятърна енергия, в която влизат около 150 инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Бърже ще отупат золото валютните резерви на Русия и Украина ще е по-бедна от северозападнала България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още