IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът: България ще наложи вето на евентуални европейски санкции срещу руската ядрена енергетика

Надявам се в бъдеще да не се допуска да пращаме оръжие на Украйна, заяви Румен Радев в Брюксел

12:51 | 09.02.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България не може да приеме европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, защото това ще повлияе пряко на нашата енергетика. Затова, ако се стигне дотам, страната ни ще наложи вето. Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от БТА, преди извънредното заседание на Европейския съвет, което се провежда в Брюксел.

"Отчитаме всички възможни области, където това може да стане, но там, където са застрашени нашите интереси, особено в областта на ядрената енергетика, ние сме много внимателни и следим нещата", каза държавният глава.

В заседанието на Европейския съвет участва и президентът на Украйна Володимир Зеленски.

"Служебното правителство изпълни решението на Народното събрание да се изпрати въоръжение от резервите на българската армия. Надявам се правителството да прояви разум и в бъдеще това да не се допуска", коментира Румен Радев.

Той потвърди, че България ще продължи да помага на Украйна и украинските бежанци в нашата страна, но се надява да се набележат мерки за прекратяване на конфликта. На заседанието на Европейския съвет се очаква Радев да призове Европейския съюз да използва цялата си сила и инструменти за фокусиране на дебата в посока преустановяване на военните действия.

"Все по-рядко чувам призиви за мир, а само за победа, без някъде някой да е дефинирал какво значи победа", посочи президентът. "Украйна е във фокуса на всички дебати в ЕС, но е време, една година след започването на тази кръвопролитна война, фокусът да бъде поставен най-вече върху мерките за нейното преустановяване и за възобновяването на всички дипломатически усилия, така че да търсим мирно решение“, посочи той.

Радев увери, че България ще продължи да подкрепя украинците в тяхната справедлива битка за свободата на страната им.

Президентът съобщи, че ще предложи пилотен проект за охраната на българската граница с финансиране от ЕС. "България полага огромни усилия, инвестираме много от нашия бюджет и за инфраструктура по границата, и за технически системи за наблюдение, това се оценява. Но нашите ресурси са недостатъчни“, обясни Румен Радев.

По неговите думи в последните месеци се полагат усилия за повече солидарност и подкрепа за всички държави на първа линия по външните граници на ЕС. "Охраната на външните граници трябва да бъде не само наша грижа, а на всички държави членки. Представихме ясни разчети за мерките по охраната на българската граница. Все повече лидери, в резултат на нашите дипломатически усилия, се обявяват за по-силна подкрепа за България“, отбеляза държавният глава.

Той добави, че задължително ще постави въпроса за отношенията със Северна Македония и правата на македонските българи. Радев напомни, че е било необходимо нашата страна два пъти да наложи вето, докато европейските партньори разберат, че има сериозен проблем. Президентът уточни, че ще засегне въпроса за нарасналата агресия, която води до престъпления от омраза срещу български граждани.

"Антибългарската кампания в Северна Македония вече води до престъпления от омраза – палежи и стрелба срещу български клубове, физическо насилие. Очаквам категорична и институционална реакция от властите и незабавни действия за разкриване на извършителите, разследване и адекватно наказване. За съжаление, към момента не виждам необходимата политическа воля“, каза той и поясни, че е налице разминаване между амбициите на Северна Македония с поетите ангажименти за установяване на демократични норми в страната и реалността, в която живеят македонските българи.

Според Радев отричането на съществуване на проблем с правата на македонските българи само удължава тези проблеми и води до ново насилие и атмосфера на безнаказаност, като стимулира престъпленията от омраза.

"Ще призова много ясно своите колеги за повече солидарност и ангажираност с правата на македонските българи. Нека със същата енергия, с която ни призоваваха тук за ускоряване на процеса на интеграция на Северна Македония, ЕС да наложи мониторинг и гаранции за спазване на правата на македонските българи“, призова държавният глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
За чий ни е АЕЦ, след като в Турция ще има "Акую"? Затваряй всичко! Територията е нужна много повече като плацдарм, за да се разправим веднъж завинаги със Северната Джамахирия. Този път трябва да успеем. Путин няма да посмее да използва ЯО, защото е страхлив. Както не реагира на диверсията на СП-1 и СП-2. Удряй чичо Саме, няма страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
"Президентът: България ще наложи вето на евентуални европейски санкции срещу руската ядрена енергетика": Абсолютно правлно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
Jorkata
преди 1 година
Съвсем очаквано от зеления чорап...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: kanartikina знаем! Само дето не е на турска медия, а новата ви опорка... от вчера се върти из фейса и хиляди глууупаци като теб да я споделили!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 9
kanartikina
преди 1 година
Една не толкова фантастична версия на турска медия за използване на HAARP!Програмата за контрол на климата през 2016 г. имаше федерален бюджет от 10 милиарда долара https://fileup.to/m5o0/CIA_Director_speaks_about_Geoengineering_to_fight_Climate_Change.mp4HAARP инструмент в тази програма. Много тежък :)https://***.dikgazete.com/yazi/teror-bahanesiyle-konsolosluklarin-kapatilmasi-ve-ardindan-deprem-rastlanti-mi-5298.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 17
khao
преди 1 година
*** - пoдлoгa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 19
khao
преди 1 година
който си е ***... *** е за цял живот! Акъл под фуражка не расте! ... по малоооумен и от гоце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още