IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания - успешен пример за публично-частните партньорства

В България е необходима администрация, която да изпълни стратегическите планове с ПЧП, коментират испански експерти

23:00 | 20.03.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Публично-частното партньорство е отлична възможност България да използва испанския опит при усвояването на средства по Механизма за възстановяване и устойчивост, както и инструментите за ПЧП. Концепцията за публично-частно партньорство не е нова и в Испания се прилага на практика, откакто се въведоха платени магистрали. Много е важно в това отношение да се определи ясно рискът и всеки да си знае отговорностите. От фундаментално значение е да има ясни законови разпоредби. Нужна е солидно подготвена и стабилна публична администрация, която да е способна да защитава обществения интерес срещу частния такъв, коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Алфонсо Гонзалес Финат, съветник на Испанската асоциация на енергийните компании и бивш директор в ГД „Енергетика и транспорт“ в Европейската комисия. Той и Франсиско Фонсека Морийо, професор по международно публично право и международни отношения от Университета на Валядолид и бивш ръководител на Представителството на Европейската комисия в Испания, участваха в бизнес форум на тема „Испания може. Може ли и България?“, който се проведе преди дни в София.

Организатори на форума бяха Българо-испанската търговска камара и Либералният институт за политически анализи, а Франсиско Фонсека Морийо и Алфонсо Гонзалес Финат бяха сред официалните гости на форума.

"Страхът в българското общество, че всички средства ще се насочат само към частния сектор, трябва да се преодолее с ясни правила и закони, както и поставени ясни цели. Важно е частният сектор да поеме своя дял от рисковете в начинанието", посочи Финат.

Той напомни, че в Европейския съюз действат принципите на свободния пазар, съществува свободна конкуренция.

„27-те страни членки сме в общ европейски пазар, с еднакви правила за всички. Не може да се попречи в търг за строеж на магистрала да вземат участие и да спечелят френски, германски или испански компании, обясни проф. Морийо. – Има едно фундаментално понятие – съвместна компания или джойнт венчър. Когато една мултинационална компания спечели търг, нормално и разумно е тя да влезе във взаимоотношения и да наеме местни подизпълнители за конкретни задачи. Но не можем да се противим на правилата на пазара.“

Той е убеден, че България е подготвена и е в състояние да предостави правни гаранции. „Има две основни неща: националното законодателство в областта на обществените поръчки и второ – цялостното законодателство по антикорупционните мерки, имам предвид разделението на властите, ясни правила кой осъществява контрол, коя държавна институция, кой от кого зависи. Когато са налице тези гаранции в добавка с европейското законодателство, останалото е просто проява на достатъчно интелигентност от страна на частния и обществения сектор, за да се осигури безпрепятственото функциониране на смесеното дружество", подчерта експертът.

По думите му стратегическите планове с публично-частно партньорство са много важни за цяла Европа в области като ВЕИ и зеления водород, те допринасят за взаимната свързаност и за способността да се реформират енергийните пазари в Гърция, Португалия, Испания, което би било немислимо без европейските фондове.

Алфонсо Гонзалес Финат акцентира върху факта, че "всяка силна европейска демокрация има нужда от солидна и силна администрация, която е способна да гарантира благоденствието на гражданите си. Важно е да осигурите публична администрация с неутрална позиция".

Франсиско Фонсека Морийо посочи, че в Плана за възстановяване и устойчивост на България има заложени над 100 цели и реформи, а "благодарение на последните български правителства вече има напредък по много от тях". "Това е доказателство, че може да се има доверие. Моят съвет е да изготвите реалистичен и много точен календар за изпълнение на задачите“, каза още той.

Къде са рисковете при управление на фондовете с евросредства? На кои области трябва да се акцентира в националните планове на България, при които има обществен консенсус?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още