IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария е блокирала съвместна декларация на ЕС за заповедта за арест на Путин

Ветото на Будапеща принуди главния дипломат на ЕС Жозеп Борел да публикува изявление от свое име 

09:10 | 21.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Унгария е блокирала възможността на държавите членки на Европейския съюз да направят съвместно изявление относно международната заповед за арест на руския президент Владимир Путин, твърди Bloomberg, позовавайки се на запознати с въпроса.

Ветото на Будапеща означава, че вместо това главният дипломат на ЕС Жозеп Борел бе принуден да публикува изявление от свое име, в което „взема под внимание" решението на Международния наказателен съд (МНС).

„ЕС разглежда решението на Международния наказателен съд като начало на процеса на търсене на отговорност и подвеждане под отговорност на руските лидери за престъпленията и жестокостите, които те поръчват, позволяват или извършват в Украйна", се казва в изявлението на Борел, публикувано в неделя вечерта.

В понеделник министрите на правосъдието на ЕС публикуваха собствено изявление в подкрепа на решението на МНС, което Унгария не подписа.

МНС издаде заповеди за арест на Путин и неговия комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова за предполагаеми военни престъпления, свързани с отвличането на деца от Украйна. Служителите в Киев разследват над 16 хил. предполагаеми случая на принудително депортиране на непълнолетни, заяви миналата седмица президентът Володимир Зеленски, и досега само около 300 са били върнати у дома.  

Засега заповедите са предимно символични, а Москва отхвърли този ход. Унгария не е коментирала темата пред агенцията, а говорител на Борел заяви, че външната служба на ЕС не коментира вътрешните методи на работа.

Позицията на Будапеща вероятно ще бъде обсъдена по време на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел тази седмица. Проектът за заключения, видян от Bloomberg, в момента гласи, че Съветът на лидерите „взема под внимание заповедите за арест, издадени наскоро от Международния наказателен съд, срещу президента на Русия и неговия комисар по правата на детето за военното престъпление - незаконно депортиране и прехвърляне на украински деца от окупираните райони на Украйна в Русия". Това е подобен текст на формулировката, която използва Борел.

Няколко лидери вероятно ще призоват за по-силна формулировка, твърдят източници.  Редица лидери от ЕС вече приветстваха решението на МНС поотделно, когато то беше публикувано миналата седмица.

В понеделник 26 министри на правосъдието от ЕС направиха изявление в подкрепа на разследването на МНС, което отново Унгария не подписа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Комунистическата партия е разполагала с платени партийни секретари в структурите на МВР-ДС, които са били част от контрола за изпълнението на спусканите от върхушката задачи.https://desebg.com/2011-01-13-09-25-08/5413-2023-01-24-14-13-25
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още