IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджърите в ЦИЕ стават все по-мрачни за икономическите перспективи и бизнес средата

Влошава се бизнес средата и се увеличават рисковете заради войната в Украйна, показва проучване на „Делойт“ в 15 държави

15:37 | 21.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Негативни са очакванията на финансовите директори от региона на Централна и Източна Европа по отношение на икономическите перспективи и бизнес средата, показват резултатите от проучване на „Делойт“ за тази година.

Индексът на икономическото доверие пада от 44% на минус 6%, така че спадът спрямо 2022 г. е с цели 50 процентни пункта. По-ниските очаквания за растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) - 0,33% спрямо 2,30% през 2022 г. - и по-високите прогнози за растеж на безработицата (68% в сравнение с 33% през 2022 г.) несъмнено допринасят за спада до отрицателен индекс, съобщиха от консултантската компания.

Експертите от „Делойт“ се позоваха на нагласите на над 600 главни финансови директори от региона на Централна и Източна Европа – представители на организации от различни сектори, относно техните виждания и планове за 2023 г. Целта на проучването, проведено между октомври и декември 2022 г., е да улови промените в мненията на мениджърите по теми като риск, растеж на БВП, приоритети за финансиране и най-новите предизвикателства, пред които е изправен бизнесът. Фокус в анкетите е как те оценяват подхода на своите компании към облачните технологии и какви са техните планове за справяне с прекъсванията на веригата за доставки.

Проучването за нагласите на финансовите директори в ЦИЕ е сред представители от 15 държави: Албания, България, Босна и Херцеговина, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Косово, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения.

„Бизнес средата в региона е сериозно повлияна от войната в Украйна, която коренно променя икономическата среда. Преди началото на военния конфликт тя се характеризира основно с експанзионистични планове, водени от очакването, че основните въздействия на пандемията от COVID-19 са вече зад нас", коментира Силвия Пенева, управляващ съдружник на „Делойт България". 

По думите ѝ е неизбежно финансовите директори да отчитат рекордни нива на риска.

Индексът на доверието на финансовите директори се състои от три подиндекса, които отразяват оптимизма (или липсата на такъв) на финансовите директори по отношение на три ключови въпроса. Индексът на икономическото доверие, който засяга икономическите процеси, се основава на въпроси относно икономическия растеж, безработицата и индекса на потребителските цени (CPI). Индексът на доверие в бизнес средата са базира на въпроси за несигурността, риска, оперативните разходи, привлекателността на различни източници на финансиране и мненията на финансовите директори за пазара на сливания и придобивания. Индексът на перспективите на компанията засяга въпроси за бъдещето на компанията, нейното финансово състояние (приходи, възможности за обслужване на дълга, капиталови разходи и маржове) и прогнозираното ниво на задлъжнялост и броя на служителите.

Икономически перспективи

Въпреки че въздействието на COVID-19 намалява, конфликтът Русия-Украйна и свързаните с него последици, като нарастваща инфлация и опасенията относно международната стабилност и несигурност при веригата за доставки, оказват голямо влияние върху икономическите перспективи, е извод от проучването на „Делойт“.

Средният очакван растеж на БВП в Централна Европа за 2023 г. е 0,33%, в сравнение с 2,30% през миналата година и 0,25% през 2021 г. За пазара на ЕС 51% от финансовите директори оценяват, че очакваният среден ръст ще бъде под 0,5%.

В своите прогнози за тази година 9% от финансовите директори, базирани в еврозоната, в сравнение с 68% миналата година и 32% през 2021 г., очакват БВП в техните страни да нарасне с повече от 2,5%.

Оценките за нивата на безработицата не показват положителна тенденция – 68% от финансовите директори смятат, че безработицата в страната им ще се увеличи. Само 8% от финансовите директори вярват, че безработицата ще намалее в сравнение с 30% през 2022 г.

От години мениджърите прогнозират увеличение на CPI (индекса на потребителските цени), за тази година 70% от анкетираните очакват по-нататъшен растеж (91% през 2022 г., 62% през 2021 г.). Намаляване на инфлацията очакват 22% от тях в сравнение с 5% през миналата година.

Бизнес среда

Финансовите директори са видимо по-малко оптимистични от 2022 година в оценката си за нивото на външна финансова и икономическа несигурност, пред която е изправен бизнесът. Според тях то е високо и се увеличава до 61%, докато през 2022 г. беше 50%. Делът на очакващите ниско ниво на несигурност е 6%, като само 2% отмениджърите от страните от еврозоната очакват ниско ниво на несигурност.

Анкетираните изчисляват, че повечето разходи на компаниите ще продължат да растат през следващите 12 месеца. Повече от 90% от мениджърите прогнозират, че разходите за работна сила и общите разходи за производство/доставки ще се увеличат. Те не очакват значителни повишения на ДДС и корпоративния данък. Около 80% от финансовите директори обаче очакват, че транспортните разходи, дълговете и свързаните с бизнеса услуги също ще се увеличат.

Финансовите директори посочват, че намаленото вътрешно търсене (45%), геополитическият риск (45%) и недостигът на квалифицирани специалисти (42%) ще бъдат основните източници на безпокойство за бизнеса в региона на Централна и Източна Европа през 2023 г. Според тях недостигът на професионалисти регистрира най-високото процентно намаление от миналата година със спад от 22 процентни пункта. След като през последните години беше нисък, този път геополитическият риск заема равностойно първо място, наред с намаленото вътрешно търсене.

Както миналата година, повечето мениджъри очакват нивото на дейностите по сливания и придобивания в техните индустрии да стигне 47% (в сравнение с 55% миналата година). Междувременно една трета от анкетираните не очакват промяна.

Ръст на компаниите

При перспективата за ръст на компаниите, точно както при икономическите и бизнес перспективи, се наблюдава негативна тенденция. Индексът на доверието е намалял до 7%, в сравнение с 26% през 2022 г. Само 25% от финансовите директори са оптимисти относно финансовите перспективи за своите организации в сравнение с 40% миналата година. 43% от анкетираните имат негативни очаквания по темата.

Резултатите от проучването показват, че според 42% от мениджърите оперативните маржове ще намалеят (32% през 2022 г.). Само 25% от анкетираните смятат, че те ще се увеличат (спрямо 37% през 2022 г.).

Оценките на капиталовите разходи (CAPEX) показват лека негативна тенденция. 36% от участниците в проучването очакват увеличение в сравнение с 46% през 2022 г. и 37% през 2021 г. 29% от финансовите директори посочват, че техните компании очакват спад на капиталовите разходи. Най-значително намаление се прогнозира в сектор Строителство, Бизнес и професионални услуги и Технологии, медии, телекомуникации.

Много от мениджърите от ЦИЕ планират да продължат експанзивните си стратегии на база органичен растеж, растеж на съществуващи пазари и дигитализация. Намаляването на разходите е основен приоритет само за 9% от тях, което потвърждава, че няма ясна тенденция към по-отбранителни стратегии в Централна Европа.

Следващите 12 месеца е малко вероятно да доведат до значителни промени в нивата на капитала на компаниите, коментират от „Делойт“. Както и през миналата година, половината от анкетираните не очакват промяна в тази област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още