IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ продават на Словакия 12 нови хеликоптера с огромна отстъпка от 2/3

Освен отстъпката от цената Братислава ще получи от ЕС компенсация в размер на 250 млн. евро, обяви министърът на отбраната Ярослав Над

14:13 | 22.03.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bell
Снимка: Bell

Съединените щати са предложили на Словакия да ѝ продадат 12 нови хеликоптера Bell AH-1Z Viper с отстъпка от две трети, след като Братислава изпрати своите пенсионирани изтребители МиГ-29 в Украйна, заяви в сряда министърът на отбраната на Словакия Ярослав Над, цитиран от Ройтерс. 

Над заяви, че неговото правителство все още трябва да одобри сделката, по силата на която ще плати 340 млн. долара за три до четири години за пакет със стойност над 1 млрд. долара.

Останалата част ще бъде покрита по програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране, заяви Над в публикация във Facebook.

Сделката включва части, обучение и повече от 500 ракети AGM-114 Hellfire II.

„Тази оферта е изключително изгодна и ще увеличи значително отбранителния потенциал на Словакия", каза Над.

Словакия, която е член на НАТО на източния фланг на военния алианс, в момента не разполага с бойни хеликоптери. Тя пенсионира флота си от изтребители МиГ миналото лято и разчита на централноевропейските си съседи Чехия, Полша и Унгария за осигуряване на въздушната отбрана.

През миналата седмица тя стана вторият съюзник на Украйна след Полша, който предостави изтребители, които според Киев са от решаващо значение за отблъскване на продължаващата вече година руска инвазия. 

Обявявайки преди дни даряването на МиГ-овете, словашкото правителство обясни, че въоръжените сили на страната не могат повече да ги използват - заради изтичащия им ресурс и заради несъвместимостта им с въоръженията на съюзниците в НАТО. В същото време Украйна спешно се нуждае от тези самолети, за да се противопостави на руското превъзходство във въздуха. Нейните пилоти са обучени да летят на тях и могат да ги използват веднага за разлика на евентуално доставени от западните съюзници изтребители.

Словакия също така ще предостави част от своята система за противовъздушна отбрана KUB.

Заедно с предлагането на американско оборудване Словакия ще получи компенсация от Европейския съюз в размер на 250 млн. евро, заяви Над.

Министърът пояснява, че офертата за хеликоптерите се дължи отчасти на подкрепата на страната за съседна Украйна, а също и на непряка компенсация за забавената доставка на изтребителите F-16, които страната поръча през 2018 г., а сега трябва да пристигнат през 2024 г. 

На този фон впечатление прави отказът на България да  предостави на Украйна своите съветски оръжия като изтребители МиГ-29 и ПВО-системите С-300, които скоро ще трябва да бракува, защото изтича срокът им за използваемост. София ни не може и да удължи живота им, тъй като това зависи от намиращи се под международни санкции руски предприятия, а освен това Русия е обявила официално България за неприятелска страна.

Едва преди ден президентът Румен Радев потвърди, че България ще следва тази линия, противопоставяща се на мнозинството в Европейския съюз и в НАТО, докато я управляват назначаваните от него служебни правителства. Той се позова на правото на България на суверенен избор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 6
valentino29
преди 1 година
Ха, полезните са се наредили,верно липсват двама,въпрос на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
До: onezero007 Пич, ти по рождение ли си толкова тъ,п , или се дължи на тежка социално-идеологическа обстановка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
До: Импeраторът Аз се чудя глупостите,които такива като този дето ги пишат, сами ли ги измислят, или ги преписват?По-вероятно ми се струва второто...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
До: penman той е толкова тъБ, че даже майка му не иска да го гледа в очите, ти си тръгнал да му обясняваш :-)тъБака се убива с мълчание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
penman
преди 1 година
До: onezero007 Руска подметко, тези таралясници (МИГ29) скоро ще са за скраб, а това, което получават е доста значимо! Де да имаше и България разумни управляващи, а не Резидент и руски подлизурки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 17
onezero007
преди 1 година
Значи на словаците не само ще им вземат самолетите, ами и ще ги накарат да платят 340 милиона долара за това че ги дават. Е вярно ще има за бонус 12 чертежа на хеликоптери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още