IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският парламент подкрепи новата сделка с ЕС за Северна Ирландия

Вотът обаче не решава политическите проблеми, свързани с региона

21:48 | 22.03.23 г.
Премиерът на Великобритания Риши Сунак. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Премиерът на Великобритания Риши Сунак. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Правителството на Риши Сунак спечели парламентарно гласуване по ключова част от новата сделка с Европейския съюз (ЕС) след Brexit и избегна проблеми с търговията със Северна Ирландия, но не успя да разреши дългогодишния спор относно споделянето на властта в региона.

Депутатите подкрепиха с 515 гласа „за“ и 29 „против“ т.нар. Стормонтска спирачка - нов механизъм, който позволява на Великобритания да спре промените в законите на ЕС, които се прилагат автоматично в Северна Ирландия, пише Bloomberg.

Администрацията на Сунак казва, че гласуването ще бъде шансът на парламента да изрази цялостното си виждане относно Рамката от Уиндзор, новото споразумение с ЕС, което беше публикувано миналия месец. То заменя елементи от първоначалното споразумение за оттеглянето на Лондон от ЕС по отношение на търговията за Северна Ирландия.

Липсата на голямо несъгласие от собствената му партия ще е облекчение за Риши Сунак. Бившите премиери Борис Джонсън и Лиз Тръс казаха по-рано, че ще се противопоставят на мярката, което увеличи перспективата Сунак да разчита на гласовете на опозицията и да понесе символичен удар върху авторитета си.

Бунтът обаче беше заглушен, макар че 22 депутати от Консервативната партия гласуваха против предложението. Противниците на сделката не са доволни, че тя на практика запазва действието на някои европейски правила в Северна Ирландия.

Северна Ирландия ще продължи обаче да представлява политически проблем. По време на дебата преди гласуването лидерът на Демократичната юнионистка партия Джефри Доналдсън каза, че сделката на Сунак все още не отговаря на основните опасения на политическата сила.

Доналдсън коментира, че партията му отказва да се върне към споделянето на властта в Северна Ирландия, която беше изоставена преди повече от година в знак на протест срещу проблемите, причинени от споразумението за Brexit.

Възстановяването на това децентрализирано правителство беше ключова цел за новата сделка с ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още