IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия разгръща тактически ядрени оръжия в Беларус

Според Владимир Путин така страната му не нарушава никакви международни договори

19:59 | 25.03.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Лукашенко (вляво) и Путин. Снимка:  EPA/VLADIMIR ASTAPKOVICH
Лукашенко (вляво) и Путин. Снимка: EPA/VLADIMIR ASTAPKOVICH

Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в съседната си държава Беларус. Москва и Минск са се договорили за това, заяви руският президент Владимир Путин по държавната телевизия в събота вечер. По този начин Русия не нарушава никакви международни договори, смята руският държавен глава. По думите му президентът на Беларус Александър Лукашенко отдавна е повдигал въпроса за разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус. Путин каза, че Русия няма да предава ядрени оръжия в Беларус, а ще разположи свои на територията на страната.

Москва не предава контрола над оръжията на Беларус и няма да наруши задълженията си за неразпространение на оръжия според споразумението с беларуския президент Александър Лукашенко, заяви Путин в коментара си, излъчен по държавната телевизия.  Като доказателство Путин е посочил разполагането на ядрени оръжия на САЩ на територията на техните съюзници в Европа.

В това няма „нищо необичайно", САЩ отдавна разполагат тактически ядрени оръжия на територията на своите съюзници, заяви Путин в интервюто, излъчено по руската телевизия в събота. Освен това руският президент обяви, че страната му ще използва снаряди с обеднен уран в Украйна, ако Киев получи такива боеприпаси от Запада. 

Десет самолета, способни да носят ядрени бойни глави, вече са подготвени в Беларус, а съоръженията за съхранение на оръжията ще бъдат завършени до 1 юли, каза Путин, без да посочи кога Русия ще изпрати оръжията на своя съюзник. 

Русия вече предаде на Беларус комплекса „Искандер", който може да бъде носител на ядрено оръжие, а на 1 юли завършва изграждането на склад за тактическо ядрено оръжие на територията на републиката.  „Ние вече предадохме на Беларус нашия добре познат, много ефективен комплекс "Искандер", той може да бъде и носител. На 3 април ще започнем да обучаваме екипажа, а на 1 юли ще завършим изграждането на специално хранилище за тактическо ядрено оръжие в Беларус", каза Путин в интервюто с журналиста Павел Зарубин.Оръжията, които Западът доставя на Украйна, представляват заплаха за Русия, заяви още руският президент в събота в интервю за журналиста Павел Зарубин по телевизионния канал „Русия-24".

„Има заплахи, разбира се. Когато се доставят оръжия на страна, с която сме в конфликт, това наистина е заплаха", заяви държавният глава в отговор на въпрос дали западните оръжейни доставки за Украйна представляват заплаха за Русия.

„Що се отнася до това какви са тези заплахи за нас, как могат да бъдат оценени, разбира се, ние виждаме, чуваме, знаем за тези планове за доставки", обясни той.

Освен това президентът отбеляза, че обемът на оръжията, доставяни на Украйна, е голям. „Това е много прилично количество. Това е много", каза той. „Но... Отвъд това "но", това е много важно", добави той.

Западните страни, сякаш нарочно по време на посещението на китайския лидер Си Дзинпин в Русия, обявиха планове за доставка на снаряди, включително такива с обеднен уран, на Киев, каза Путин.

„В същия ден, в който президентът Си Дзинпин ми разказваше, показваше и доказваше положителните аспекти на китайския план за разрешаване на конфликта в Украйна с мирни средства, в същия ден научихме за доставката на един милион снаряда за Украйна от западните държави, от подпалвачите на този конфликт. А на следващия ден, точно преди срещата ни с пресата, научихме за тази история, че Великобритания щяла да доставя снаряди с обеднен уран“, каза президентът. „Изглежда сякаш западняците го направиха нарочно, сякаш искаха да провалят преговорите ни или да им повлияят, дори не знам защо, но впечатлението е, че го направиха умишлено“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 26.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: mr. YodaЯ как лъсна таварищ тpoла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 9
Импeраторът
преди 1 година
До: mr. Yoda полковник Марков, ти ли си бе, деПил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 38
mr. Yoda
преди 1 година
2015 година гръмна в Украйна скандал с черната трансплантология, но по указания го заметоха под килима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 45
mr. Yoda
преди 1 година
"Детеубиеца" ви посегна на най-святото. От сирачетата вашите просветени правеха отргани (черни трансплантология и от 2014-та стоят в Украйна на фронта) и играчки за педо-педи-оргиите на Дълбоката държава и висшия илюминатен ешалон. Че сте проклети е ясно. Въпрос на няколко години е да си получите изпълнението на присъдата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 36
zelka007
преди 1 година
хаха ... нефелният занулен детеубиец , пробва всичко !! танкове , артилерия , пандизчии , кинжали , искандери , карабли , прецака турбините , гръмна си тръбите ... украинците не си дават пералните и санитарният фаянс и това е ... остана му само ядрената страшилка и да се прибират поживо-поздраво , след като обявят победа над фашизЪма и имприализЪма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още