IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС започва да обсъжда как да използва замразените руски активи в полза на Украйна

Украинските кредитори замразяват плащанията по дълга до 2027 г.

09:24 | 26.03.23 г. 17
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

В ЕС започват да се обсъждат начини за използване на блокираните руски активи в полза на Украйна. Един от тях е инвестиране на капиталите, което може да донесе 2,6% доходност, се казва в документ на Европейската комисия, до който достъп има Politico. Изданието съобщава още, че на 28 март е планирана среща, на която да бъде дискутиран казусът. 

От месеци Западът търси законен начин да използва руските активи, за да бъде подпомогнато възстановяването на Украйна след войната. Преди месец беше създадена работна група от експерти, която да потърси решение.

Според различни оценки в страните от ЕС, САЩ и Австралия са блокирани около 300 млрд. долара от активите на руската централна банка. Вероятно по-голямата част от тези средства са в страните от общността, допълва Politico, базирайки се на анализите на европейските власти. Отделно има блокирани средства и на физически лица, които са близки до режима на руския президент Владимир Путин, за които също няма нито яснота, нито съгласие в ЕС дали могат да бъдат използвани за възстановяването на Украйна.

Ако и когато режимът на санкции на ЕС бъде премахнат, всички лица - физически и юридически, ще имат право да получат активите си обратно, припомня още европейското издание.

Инвестирането на тези средства изглежда приемлива опция, но сериозни опасения будят възможностите за загуба на средствата при рискови инвестиции. ЕК оценява загубите при подобни опции на около 4 млрд. евро годишно, което ще повдигне "политически и финансови усложнения", ако се окаже, че общността ще трябва да възстановява подобни загуби, се посочва още в документа на Брюксел, който ще бъде дискутиран през следващата седмица.

В ЕК отчитат, че рискът от загуби при инвестиции във висококачествени активи в краткосрочен период не е толкова висок, но и не може да бъде изцяло изключен, което налага някои "правни отговори", посочва още институцията.

Междувременно украинските кредитори решиха да замразят плащанията по дълга на страната до 2027 година, съобщава Bloomberg. Решението е взето, след като Украйна сключи преди няколко дни споразумение за подкрепа с Международния валутен фонд (МВФ). Това е първото подобно споразумение със страна във война в 77-годишната история на институцията.

По силата на постигнатите договорки през следващите четири години Украйна ще получи 15,6 млрд. долара, като част от тях са фискална подкрепа, а другата - за изпълнение на реформи, които да подкрепят европейската перспектива на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 26.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 14
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Блаблабла. Търчи-лъжи. И получовеците като теб, които събориха паметниците на Линкълн, Джеферсън и Колумб преди две години в САЩ имаха съответните устройващи ги мотиви. Следват книги, музика, картини. Това, което ти написах е, че някой хване извади ли го голям и го заразмахва на паметниците, защото те не могат да се защитават - изссерри се на него! И толкоз. Ти си рецитирай тук репликите - вече и на твоите им писна - слагат ти служебно плюсче и санитарния фаянс го пропускат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... и аз да доуточня !! махаме соц модернизЪма по изричното желание на цяла плеяда личности от атака , *** , бесни страшни пенции , водени от митрофанова в червена рокля . спираме с култа към окупаторите и назначените от тях крадци на кашкавал и сирене (да не се бъркат с крадците на санитарен фаянс и съдомиялни въпреки аналогията) и ятаците им . никой не пипа паметниците от руско-турската война . засега . щото рашибозуците може друго да поискат , и там също да има редукция !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Така е, който чупи- купи! А съветските паметници също ще си намерят мястото - на някоя поляна, да ходят дъртите лузъри-мypзиляжи да хленчат за "доброто" старо време, когато гепеха държавен бензин да пълнят москвичите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 15
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Борбата с паметници, книги и изкуство е атрибут на непълноценни, комплексирани или казано с твои думи - нефелни политици и нискоинтелигентните им последователи. По-лошо - унищожаването на паметници е признак на безсилие у добралите се до власт случайни хора и е признак за скорошна политическа смърт. Примери по света и у нас - колкото щеш. И да те поправя: не *паметника*, а *паметниците* - руските паметници са стотици в България - чака ви тежка, но благодатна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 10
RoyBatty
преди 1 година
От статията много силно се открояват две неща: 1) Украйна сключи договор с Международния валутен фонд (МВФ) - т.е. вече официално е "зависима"! 2) За една година още не е намерен начин "блокираните" чужди пари да бъдат "легално усвоени" за от по-добри собственици! Това дава надежда, че финансовата система може и да не бъде срината във взрив на недоверие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
Собствеността е пасив , щото генерира разходи за поддръжка - имоти , яхти и пр. Средствата по сметките могат да се ползват да генерират доход , който да се ползва от Украйна , но пак е спорно . До конфискуване на средства няма да се стигне , без да има мирен договор и споразумение за репарации ... и паметника ще го махнем друзя ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 14
danchomentata
преди 1 година
Первым "вертолетчиком" стал глава ФРС в 2006-2014 годах Бен Бернанке, ему наследовала Йеллен. Но гений Бернанке был еще и в том, что он сумел вовремя смыться, став всемирно известным ученым и профессором, даже удостоенным в 2022 году Нобелевской премии по экономике как раз за обоснование "вертолетных финансов", которые нужны и полезны. https://ria.ru/20230326/dollar-1860626458.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още