IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС започва да обсъжда как да използва замразените руски активи в полза на Украйна

Украинските кредитори замразяват плащанията по дълга до 2027 г.

09:24 | 26.03.23 г. 17
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

В ЕС започват да се обсъждат начини за използване на блокираните руски активи в полза на Украйна. Един от тях е инвестиране на капиталите, което може да донесе 2,6% доходност, се казва в документ на Европейската комисия, до който достъп има Politico. Изданието съобщава още, че на 28 март е планирана среща, на която да бъде дискутиран казусът. 

От месеци Западът търси законен начин да използва руските активи, за да бъде подпомогнато възстановяването на Украйна след войната. Преди месец беше създадена работна група от експерти, която да потърси решение.

Според различни оценки в страните от ЕС, САЩ и Австралия са блокирани около 300 млрд. долара от активите на руската централна банка. Вероятно по-голямата част от тези средства са в страните от общността, допълва Politico, базирайки се на анализите на европейските власти. Отделно има блокирани средства и на физически лица, които са близки до режима на руския президент Владимир Путин, за които също няма нито яснота, нито съгласие в ЕС дали могат да бъдат използвани за възстановяването на Украйна.

Ако и когато режимът на санкции на ЕС бъде премахнат, всички лица - физически и юридически, ще имат право да получат активите си обратно, припомня още европейското издание.

Инвестирането на тези средства изглежда приемлива опция, но сериозни опасения будят възможностите за загуба на средствата при рискови инвестиции. ЕК оценява загубите при подобни опции на около 4 млрд. евро годишно, което ще повдигне "политически и финансови усложнения", ако се окаже, че общността ще трябва да възстановява подобни загуби, се посочва още в документа на Брюксел, който ще бъде дискутиран през следващата седмица.

В ЕК отчитат, че рискът от загуби при инвестиции във висококачествени активи в краткосрочен период не е толкова висок, но и не може да бъде изцяло изключен, което налага някои "правни отговори", посочва още институцията.

Междувременно украинските кредитори решиха да замразят плащанията по дълга на страната до 2027 година, съобщава Bloomberg. Решението е взето, след като Украйна сключи преди няколко дни споразумение за подкрепа с Международния валутен фонд (МВФ). Това е първото подобно споразумение със страна във война в 77-годишната история на институцията.

По силата на постигнатите договорки през следващите четири години Украйна ще получи 15,6 млрд. долара, като част от тях са фискална подкрепа, а другата - за изпълнение на реформи, които да подкрепят европейската перспектива на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 26.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Tikva007като говорим за подхора, ти си жив пример за такъв.... подръжник на една безсмислена война и на един болен военнопрестъпник! паметниците не са изкуство, глууупак! кво като са правени от някой известен скуптор. але па такива дето са напревени с цел - пропаганда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Пак търчи, пак лъжи, но ти това си можеш. Новото е, че и от изкуство заразбира, но за БОТ е нормално - нов модул в софта. Аз не споря с вас - знам, че ще го махнете паметника, защото нямате друга опция - и господарите ви събориха безброй 200-годишни паметници от фундамента на САЩ. Аз просто обясних що за същества воюват с паметници. И съдбата им е известна - някой да помни мърршата, която взриви мавзолея заедно с уникалните мозайки на Дечко Узунов? Някой да е чувал нещо за него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... освен това не мислиш ли , че в държава която не е дала нито един изстрел на източният фронт и е участвала на страната на победителите с почти 500хил армия . след което за награда е ограбена от съветската армия , която в периода 44-48г прибира около 50% от БВП и дълги години след това продължава да го прави по различни начини . та на същите тези "асвабадители" да вдигнем 180 паметника ... ?! ... два-три отиват в музея на соца , другото на бунището ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... паметниците не са изкуство , минали са и са заминали покрай изкуството ... това че в някои от тях има скулптури на хора не ги превръща в изкуство ... ама то от политкомисарче толкова ... и в краткият списък на бутнати паметници , запиши изгорените и разрушени църкви в Украйна по заповед на зануленият и взривената църква Света София . не бъди тесногръд ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Tikva007 Аааа, паметниците били изкуство? Ми да кажеш на господарите си тогава да си сложат на Хитлер едно паметниче в Масква, а? Къде ви намират такива празниглавци?? Явно като за смешни пари и качеството ви е смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
До: khao: И като казвам *приммати - поллучоввеци* имам предвид, че сте европейски братовчеди на гиббоните, които в Балтимор хвърлиха статуята на Колумб в пристанището и маккаците от Ал Кайда, които разрушиха хилядолетните асирийски статуи в Палмира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 12
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Аз пък се замислих, колко трябва да си безпросветен, за да не знаеш, че паметниците са изкуство. А конкретният е дело на велики български художници. Но нормално за каллта, от която си изпълзял - там не се е говорело за изкуство. Няма как да знаете с другия приммат отдолу, че всяка епоха и време са създавали своите паметници, за да се зна след тях, какво е било и няма да се повтори. Затова са и паметници - за памет. А срещу паметта и изкуството воюват нискочели приммати - ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 8
khao
преди 1 година
и случайно дойде и доказателството м.о.ч.а се оказа цензурирана дума! безумие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: khao м о ч а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: Tikva007 колко трябва да си тъъъп зада слагаш паметници с книги и произведения на изкуството в една графа, особенно такива които са построени с цел за затвърдят една тоталитарна власт и нейния куковод който ни окупира? нищо общо...*** не е паметник, а символ на превзетата ни държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още