IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки опасността от нови санкции Русия не се отказва от ядрения план за Беларус

Минск ще получи ядрени ракети за първи път от 90-те години на миналия век насам, когато доброволно се отказа от ядрените си оръжия след разпада на СССР

14:55 | 27.03.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Балистичната система "Искандер'". Снимка:  EPA/MAXIM SHIPENKOV
Балистичната система "Искандер'". Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Русия се придържа към плановете си да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус въпреки заплахите за санкции от страна на Запада. 

„Разбира се, подобна реакция не може да повлияе на плановете на Русия", заяви в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по повод на възможните наказателни мерки, цитиран от ТАСС. По-рано пратеникът на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на външните работи Жозеп Борел призова Беларус да се откаже от ядрените оръжия и заплаши със санкции в отговор, ако не го направи. Той разкритикува руските планове като „безотговорна ескалация" и заплаха за европейската сигурност.

Ръководителят на Кремъл Владимир Путин обяви разполагането в събота. Според изявлението Беларус вече разполага с 10 преоборудвани самолета, които могат да носят тези оръжия. Освен това страната ще получи ракети „Искандер", които могат да бъдат въоръжени с ядрени бойни глави. Руският президент подчерта също, че Москва се придържа към ангажиментите си за неразпространение на ядрените оръжия. Те само се съхраняват в Беларус, като Русия не се отказва от контрола - и по този начин не прави нищо по-различно от това, което САЩ правят в държавите от ЕС.

Според дипломата Драгомир Заков, министър на отбраната в правителството на Кирил Петков, обаче ако Путин разположи ядрени оръжия в Беларус, това е директно нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО) и би представлявало много опасен прецедент.

Според него Москва не може да прави сравнение с разположени от САЩ такива оръжия в техни европейски съюзници, защото „разположените преди влизането в сила на ДНЯО ядрени оръжия не попадат под забраната за разполагане извън територията на ядрената държава“. Но пък въпреки това след влизането в сила на договора САЩ са предприели огромно съкращаване на ядрения арсенал на стария континент. 

Беларус получава ядрени ракети за първи път от 90-те години на миналия век насам, след като доброволно се отказа от ядрените си оръжия след разпадането на Съветския съюз. В Беларус президентът Александър Лукашенко, който е политически и икономически зависим от Путин, поиска това още преди войната на Русия срещу Украйна. За тази цел той се погрижи и за промяна на конституцията, която вече не предвижда статут на страна, свободна от ядрени оръжия. Според Путин обучението за работа с оръжията в Беларус трябва да започне следващия понеделник, а складовете за ядрени ракети трябва да бъдат завършени на 1 юли. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Tikva007 но по вероятната опция е отново да си измисляш тъъъпотии от дневната доза пропаганда която си изпил, нищо ново... а питал ли си китайския ви господар дали е съгласен да му тровите новите територии с радиация, а? :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: Tikva007: Но пък не бива да изключваме и опцията, че някой точно това цели - голям военен конфликт. Няма друго обяснение на факта, че САЩ бият едновременно по Русия и Китай, което и за децата е ясно до какво води и резултатите се виждат - Русия и Китай са много по-близки, отколкото преди 3 или 5 години, а с продължаване на усилията в тази посока ще доведат и до съюз. Интересът на Китай към такъв съюз би бил в единствената сфера, където е много по-назад от Русия - стратегическите ЯО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
Нещата със санкциите добиват комико-суицидален характер. Те уж целяха да предизвикат вътрешно недоволство срещу Путин и да доведат прозападни сили на власт. Истината е, че в момента Путин е под силна вътрешна преса заради меките, нерешителни и даже неадекватни действия срещу Украйна и Запада. Стъпката с ЯО в Беларус е в отговор на тази преса. Ако Путин падне, много вероятно е да дойдат хора, които няма да се колебаят като него да използват всички брутални възможности, с които Русия разполага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 11
khao
преди 1 година
Венсерамос копейки! :D:D:D громите ли капиталистите? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 9
sssaaa
преди 1 година
За никой не е добре да се прибегне дори до заплахи с тактическо ядрено оръжие. Може би Путин е провокиран да го направи, тъй като целия Запад е ангажиран с доставка на оръжия и пари за Украйна, а това няма как да не засяга Националната Сигурност на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 9
aldy
преди 1 година
Какви санкции, какви 5 гроша? Цялата бивша Хитлеристка коалиция е във война с РФ. Какво искат още? Да ги затрият с ЯО? Те са приели мириканските ЯО, а не щат руски? А нещо друго за гарнитура не искат ли? Единствената им надежда е Петата колона, но и тя увяхва с небивали темпове. А да се ежиш и дървиш с ЯО на свръхядрена държава, която може да унищожи не само ЕС за половин час, е мноо тъъъпо. И опасно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
Repoman
преди 1 година
Нови санкции? Мокър от дъжд не се бои. Санкциите са хубаво нещо, обаче има и една друга поговорка, за стомната с вода, един път, втори път, накрая вече не хваща "декиш" и се чупи. Може би санкциите трябваше да бъдат налагани по-премерено, защото вече едва ли имат значение, по спомен 10-11 пакета са вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още