IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Германия подкрепи пакет за климата след трудни преговори

Мерките включват увеличение на данъка за тежкотоварни превозни средства, като 80% от приходите ще се вложат в модернизацията на железопътната мрежа

23:10 | 28.03.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Управляващата коалиция в Германия сключи сделка за подкрепа на пакет от мерки за опазване на климата и инфраструктура след три изтощителни дни на преговори по пътя към постигане на споразумение, пише Bloomberg.

Трипартийният съюз на канцлера Олаф Шолц - съставен от неговата Германска социалдемократическа партия, съкратено (ГСДП), Зелените и Свободната демократическа партия – се опитаха да загърбят различията си по тези въпроси и да продължат с приемането на политики, които са важни за технологичния и екологичен преход на Германия.

Мерките включват изненадващо увеличение на данъка за тежкотоварни превозни средства и решение да се инвестират 80% от приходите  в модернизацията на железопътната мрежа от следващата година, споделя Рикарда Ланг, съпредседател на партията на Зелените, пред журналисти в Берлин.

„В никакъв случай това не бяха лесни преговори имаше спорове по много теми“, признава Ланг.

Лидерът на либералите Кристиан Линднер, който е и министър на финансите, каза, че планираната забрана за отоплителните уреди, работещи с петрол и газ - предложение на Зелените - отпада.

„Няма да има задължение за смяна на съществуващи отоплителни системи“, изтъкна Линднер, добавяйки: „ще подкрепим финансово гражданите, които изберат да модернизират своите отоплителни системи с програма от Фонда за климата и трансформацията“.

Политиците стартираха срещата си в офиса на канцлера в Берлин в неделя вечерта преди преговорите да бъдат прекратени без сделка в понеделник следобед. Длъжностните лица се събраха отново във вторник сутринта и в крайна сметка постигнаха съгласие по темите късно вечерта.

 Това, че на коалиционните партньори им отне толкова време да преодолеят различията си, няма да помогне да се разсее впечатлението, че правителството действа тромаво и без сила само след 15 месеца, откакто беше сформирано.

„Странни решения“

Съпредседателят на социалдемократите Ларс Клингбайл каза, че лидерите на коалицията „особено съзнателно“ са се съгласили да не приключват преговорите си под натиска на времето, за да избегнат „странни решения“, които в миналото често са били вземани в подобни ситуации.

„Този път отне повече време, за да се изяснят нещата – и това не трябва да се превръща в правило в коалиционните преговори“, подчерта Клингбайл.

Една от най-неотложните задачи пред правителството все още остава нерешена: постигането на съгласие по бюджета за следващата година. Процесът вече е забавен и е по-сложен, отколкото през последните години, поради настояването на Линднер за възстановяване на конституционно ограничение върху дълга.

Така наречената „дългова спирачка“ беше изоставена, за да може щедрите държавни разходи да компенсират въздействието на пандемията от коронавирус и енергийната криза върху икономиката.

„Постигнахме истински пробиви, истински промени в парадигмата и затова резултатът просто говори сам за себе си“, изтъкна Линднер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
"отоплителните уреди, работещи с петрол и газ" ... с петрол работещи едва ли има , но с нафта за отопление горелки има ... :))) ... ако жилище е изградено по новите стандарти за пасивна и енергийно ефективна сграда , термопомпите са елегантно и икономично решение за отопление и охлаждане ... европейска работа ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
ще подкрепим финансово гражданите, които изберат да модернизират своите отоплителни системи с програма от Фонда за климата и трансформацията На момент начала обмена дискредитировавшей себя денежной единицы в обороте находилось 224 квинтиллиона марок. Несмотря на, казалось бы, громадную сумму, она являлась эквивалентом всего лишь 224 миллионов золотых марок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Кипи безсмислен труд братче..Изобщо не ми е ясно какво се опиват да постигнат зелените в Германия.С подобни нелепици като смяната на печките на газ няма начин да не спасите климата.На фона на изгражданите в момента само в Китай 50 гв мощности на въглища, и издадените само през миналата година разрешения за още 102 гв без съмнение смяната на печките на газ ще реши проблемите...Странно в каква заешка дупка са паднали тия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Пакет за ликвидиране на бедните страни. С излишно население. Замърсяващи планетата с въглеродни остатъци. Няма кой да ги търпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още