IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон: Русия прибягва до древни танкове

Иранските безпилотни дронове съдържат западна технология, а украинският енергиен оператор обеща енергия за следващите шест месеца

06:45 | 29.03.23 г. 21
Автор - снимка
Създател
Моделът  Т-55. Снимка: Wikimedia
Моделът Т-55. Снимка: Wikimedia

Според министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин с оглед на масовото унищожаване на бронирана техника от украинските военни Русия е принудена да прибегне до танкове от съветската епоха, произведени преди повече от десетилетия.

Украйна е разредила руския инвентар от бронирани машини „по начин, който никой не би могъл да си представи", заяви Остин по време на изслушване в Сената. „Ето защо сега виждаме, че Русия се стреми да възстанови танкове Т-54 и Т-55, като се има предвид степента на щетите, които Украйна им е нанесла". Моделите на танковете са основно разработени от Съветския съюз след Втората световна война, като са произведени десетки хиляди. Особено в сраженията около Вухледар и Авдийвка с големи загуби руските военни наскоро загубиха множество танкове.

Според американския Институт за изследване на войната (ISW) в доклада му от 22 март танковете са с много по-лека броня и по-малки оръдия от по-новите модели. Те са налични в големи количества, както и резервните части за тях, но могат да доведат до още по-големи руски загуби, тъй като са по-малко безопасни, обясни миналата седмица ISW. Те са „силно уязвими" с оглед на многото противотанкови системи, с които разполага Украйна.

По-рано в социалните мрежи бяха разпространени няколко видеоклипа, показващи влак, натоварен с гореспоменатите модели танкове. Според непотвърдена информация влакът се е движел към Украйна.

Всъщност загубите на руска военна техника са огромни. Независимият нидерландски портал Oryx ги документира със снимки и видеоклипове от началото на войната на 24 февруари 2022 г. Според тях руската армия вече е загубила 1901 танка в Украйна. Почти четвърт от тях е паднала в плячка на украинската армия и сега се използва срещу руските войски. Освен това са загубени повече от 800 бойни бронирани машини и над 300 бронетранспортьора. Като цяло експертите от Oryx понастоящем оценяват загубите на военна техника от руска страна на малко под 10 000 броя. 

Зеленски след посещение при войниците: Ние сме по-силни

„Заплахата е постоянна, границата ни постоянно се обстрелва", заяви украинският президент Володимир Селенски във вторник в своето видеопослание по повод впечатленията от посещението си в Сумска област в Североизточна Украйна. „Но животът и нашият народ очевидно са по-силни от всички страхове".

По време на посещението си в Суми Зеленски се е срещнал с командирите на разположените там гранични войски. „Силните позиции по цялата граница с терористичната държава (Русия) са резултат от силата на нашия народ, който е готов да защитава границата по всяко време", каза Зеленски. Украинските гранични войски пазят няколкостотинкилометров участък от съвместната граница с Русия в североизточната част на страната, за да предотвратят навлизането на руски части там. 

Военният говорител на Киев: Ситуацията в Бахмут е „много динамична"

Според украински военен говорител ситуацията в силно оспорвания източен украински град Бачмут е „много динамична". Понякога врагът има тактически предимства, заяви във вторник вечерта по телевизията говорителят на украинския Източен фронт Серхий Череватий. Но тези предимства са предвидими, каза той. „Ние ги разпознаваме и предприемаме контрамерки“. 

Няма никакво стратегическо предимство. „Ситуацията е стабилна, но трудна", казва Череватий. „Сраженията и противодействието се състоят в това да се лиши врагът от възможността да разшири успешно атаките си". Сраженията за Бахмут продължават от месеци. Действащите там наемнически сили на „Вагнер“ от руска страна заплашват града от изток, север и юг.

Русия: САЩ омаловажават участието си в експлозията на „Северен поток“

Междувременно руското посолство в САЩ обвинява американското правителство, че омаловажава уличаващата информация за евентуално участие във взривовете на газопровода „Северен поток". Правителството във Вашингтон прави „всичко възможно", за да предотврати „безпристрастно разследване" на обстоятелствата на експлозиите, пише посолството след провала на Русия да настоява за разследване на инцидента през септември от Съвета за сигурност на ООН. „Виждаме това като очевиден опит... да се омаловажи информацията от уважавани журналисти, която уличава Съединените щати относно вероятното пряко участие на американските разузнавателни служби“. 

В публикация в блога си от февруари носителят на наградата „Пулицър", разследващият журналист Сиймур Хърш, цитира неуточнен вътрешен източник, според когото водолази на американските военноморски сили са унищожили тръбопроводите с експлозиви по заповед на президента Джо Байдън. Президентската канцелария на САЩ отхвърли материала му като "напълно неверен и измислен".

Украинският енергиен оператор обещава енергия за следващите шест месеца

Украйна не очаква недостиг на електроенергия през следващите шест месеца въпреки множеството руски ракетни атаки срещу енергийната ѝ инфраструктура през зимата. „Украинската енергийна система е част от европейската и затова имаме възможност да внасяме електроенергия, ако собствената ни не е достатъчна", заяви ръководителят на държавната енергийна компания „Укренерго" Володимир Кудрицки. По този начин, според него, ситуацията в енергийната система може да бъде балансирана през пролетните и летните месеци. „Но е необходимо да се подготвим добре за следващата зима", подчерта 36-годишният специалист. По думите му това ще включва най-вече ремонт на повредените блокове на топлоелектрическите и водноелектрическите централи.

Русия нахлу в Украйна преди повече от 13 месеца. От октомври нататък тя атакува електропреносната мрежа на съседната страна с ракети и безпилотни дронове. В резултат на това в много райони на Украйна електричеството беше достъпно само за часове. Милиони хора страдаха от проблеми с водоснабдяването и централното отопление.

Киев: ирански безпилотни самолети с компоненти от Запада

Иранските безпилотни самолети, т.нар. камикадзе, използвани от Русия, се състоят в значителна степен от компоненти, произведени на Запад, става ясно от заключенията на украински военни. Както съобщиха украинските медии във вторник, експертите са разглобили и изследвали свалени и по-малко повредени безпилотни самолети от типа Shahed-131 и Shahed-136. Голяма част от компонентите са дошли от Запада и са могли да бъдат поръчани например чрез китайския онлайн търговец Aliexpress.

Най-важният компонент е антена CRPA, която приема сигнали от навигационен спътник и поради това не може да бъде засегната от електронната противовъздушна отбрана. Дори ако сателитната връзка прекъсне, дронът може да продължи полета си почти точно до целта. Необходимата технология е разработена в Израел, поясняват специалистите.

Това ще бъде важно в сряда

  • Министърът на външните работи на Иран Хюсеин Амирабдоллахиан се среща с руския си колега Сергей Лавров в Москва. Иран подкрепя Москва във войната срещу Украйна с т.нар. безпилотни самолети камикадзе. 
     
  • По време на сесията за въпроси и отговори в германския Бундестаг, поискана от коалиционните партии, депутатите искат да говорят за масовите убийства в киевското предградие Буча преди една година. Трите управляващи партии пледират за възпоменание и „преоценка на криминалните събития". След изтеглянето на руските войски през пролетта на 2022 г. в Буча бяха открити стотици тела на цивилни граждани.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 23 rate down comment 30
baba_meca
преди 11 месеца
Затова пък украинците се бият с последните модели на Абрамс и Леопард и бръмчат с Ф35
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още