IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адвокатът на Тръмп атакува обвинението в Ню Йорк в ефир

Офанзивата се случва в момент, в който бившият президент критикува съдията, който се очаква да води делото

22:37 | 31.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Sergio Flores/Bloomberg
Снимка: Sergio Flores/Bloomberg

Един от водещите адвокати на бившия американски президент Доналд Тръмп предприе публична офанзива в петък сутринта, заявявайки, че новообвиненият бивш президент, който се очаква да се предаде във вторник, никога няма да приеме споразумение за признаване на вина в Ню Йорк и е шокиран от обвиненията. 

Адвокат Джо Такопина се появи в интервюта за големите телевизионни мрежи, за да защити клиента си от обвиненията, които според него са безпрецедентни и несправедливи. Той заяви, че има „нулев" шанс Тръмп да приеме споразумение по делото, което е съсредоточено върху ролята му в извършването на плащане на „пари срещу мълчание" на порнозвезда преди изборите през 2016 г.

„Това няма да се случи", каза Такопина в предаването Today по NBC. „Няма престъпление. Не знам дали ще се стигне до съдебен процес, защото имаме съществени правни предизвикателства, пред които трябва да се изправим, преди да стигнем до този момент", каза той.

В четвъртък следобед съдебни заседатели връчиха обвинителния акт, поискан от прокуратурата на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг. Същността на обвиненията засега не е публична и се очаква да остане такава, докато Тръмп не се яви първоначално в съда, вероятно във вторник следобед. Очаква се той първо да се яви в офиса на окръжния прокурор, където ще бъде арестуван, ще му бъдат взети пръстови отпечатъци и ще бъде фотографиран.

В четвъртък вечерта Тръмп заяви в социалната си мрежа, че обвиненията са позорни и че не смята, че може да получи справедлив процес в Ню Йорк.

Бившият президент и преди е призовавал поддръжниците си да протестират и е прогнозирал „смърт и разрушение“, но не е повтарял подобни похвати, откакто му бяха повдигнати обвинения. Все пак се очаква служителите на правоприлагащите органи да координират действията си със Сикрет сървис на САЩ и съдебните служители, за да се подготвят за появата на Тръмп в Ню Йорк. Говорител на кмета Ерик Адамс заяви в петък, че към момента няма надеждни заплахи за Ню Йорк.  

Очаква се делото да попадне в съда на съдия Хуан Мерчан, който миналата година председателстваше процеса за данъчни измами срещу Trump Organization.

Съдебните заседатели установиха, че компанията е участвала в схема за възнаграждение извън счетоводните книги, за да плаща на някои ръководители под формата на лизинг на автомобили, апартаменти и пари в брой. Съдия Мерчан осъди бившия главен финансов директор на Trump Organization Алън Вайселберг на пет месеца затвор за ролята му в схемата. Вайселберг, който се призна за виновен и свидетелства срещу компанията, трябва да бъде освободен следващия месец.

Пред сградата на съда в Ню Йорк се събраха привърженици на бившия президент. Снимка: ЕРА Пред сградата на съда в Ню Йорк се събраха привърженици на бившия президент. Снимка: ЕРА Съдия Мерчан се занимава с дела за тежки престъпления от 2009 г. насам. Преди това е работил в офиса на главния прокурор на Ню Йорк и в офиса на окръжния прокурор на Манхатън. 

Тръмп вече започна да полага основите на аргумента, че съдията няма да му даде справедлив шанс, пише The Wall Street Journal.

“Съдията, "назначен" по моето дело за лов на вещици, "дело", по което НИКОГА НЕ Е БИЛО ПРЕДЯВЯВАНО ОБВИНЕНИЕ, МЕ МРАЗИ", написа Тръмп в публикация в социалната си мрежа в петък сутринта. Той заяви, че съдия Мерчан се е отнесъл "УЖАСНО" към Trump Organization в процеса за измама.

Атаката на Тръмп срещу съдия Мерчан са извън правната норма, но той и преди е критикувал съдии по свои дела. През 2016 г. Тръмп заяви, че съдия, председателстващ делата за измама срещу Trump University, е в конфликт на интереси заради "мексиканското си наследство". По-късно Тръмп уреди иска извънсъдебно. В качеството си на президент Тръмп също така пренебрегваше съдии, които се произнасяха срещу политиките на администрацията на Тръмп. Той нарече един федерален апелативен съд в Калифорния „позор".

Говорител на съдилищата в щата Ню Йорк отказа да коментира темата.

В петък канцеларията на Браг изпрати писмо до републиканските председатели на три комисии в Камарата на представителите на САЩ, които разкритикуваха разследването срещу Тръмп и поискаха документи за разследването. Главният юрисконсулт на Браг заяви в писмото, че действията на законодателите са неправомерни. Имаше и защитници на обвинението. Снимка: ЕРА Имаше и защитници на обвинението. Снимка: ЕРА

„Въз основа на съобщенията за Вашето тясно сътрудничество с Тръмп в атакуването на тази служба и процеса на съдебните заседатели, изглежда, че действате по-скоро като адвокат по наказателни дела, който се опитва да събере доказателства за клиента си, отколкото като законодателен орган, който се стреми да постигне легитимна законодателна цел", се казва в писмото.

Говорителят на председателя на съдебната комисия на Камарата на представителите Джим Джордан (Р., Охайо) не е отговорил на молбата за коментар.

Заседателите в Манхатън, които гласуваха за повдигане на обвинение срещу Тръмп, от края на януари изслушваха показания за ролята му в плащането на 130 000 долара на порнозвездата Сторми Даниълс.

Тогавашният адвокат на Тръмп, Майкъл Коен, е превел парите на Даниълс в заключителната част на президентската кампания на Тръмп през 2016 г. В замяна на това тя се е съгласила да запази мълчание за предполагаема сексуална среща с Тръмп десет години по-рано. Тръмп отрича да е имал сексуален контакт. Коен заяви, че Тръмп му е наредил да плати на Даниълс.  Бившата американска порноактриса Сторми Даниълс. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Бившата американска порноактриса Сторми Даниълс. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

През 2017 г. Тръмп е възстановил на Коен сумата на месечни вноски. Документите на Trump Organization фалшиво отразяват плащанията към Коен като правни разходи, твърдят федерални прокурори в дело срещу Коен от 2018 г.

Заседателите изслушаха и подробни разкази за отделно плащане от 150 000 долара на бивш модел на Playboy, който твърди, че е имал 10-месечна афера с бившия президент, заявиха запознати. Това плащане е било извършено от издателя на National Enquirer през август 2016 г. на Карън Макдугал.

American Media Inc., която отдавна е съюзник на Тръмп, закупи правата върху разказа на Макдугал за аферата и след това ги задържа, като му попречи да излезе на бял свят. Тръмп също отрича да е имал афера с Макдугал. Дейвид Пекър, бившият главен изпълнителен директор на American Media, заяви пред заседателите, че Тръмп се е обърнал директно към него с молба да купи историята на Макдугал.  Прокурорът на Ню Йорк Алвин Браг. Снимка:  EPA/JUSTIN LANE Прокурорът на Ню Йорк Алвин Браг. Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Междувременно късно в петък съдия в Ню Йорк разреши на прокурора по делото Алвин Браг да направи обществено достояние обвинителния акт срещу бившия президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. Засега няма яснота кога евентуално ще стане публикуването.

Тръмп даде да се разбере, че ще продължи с кампанията си за преизбиране въпреки делото срещу него. Не ме е страх от това, което предстои", коментира днес Тръмп въпроса в имейл до участниците в събитие за набиране на средства за предизборната му кампания. 

Конкретните обвинения срещу бившия президент засега не са известни, но по данни на CNN срещу него има обвинения от над 30 точки, свързани с бизнес измами. Сюзан Нешелс, един от адвокатите на Тръмп, заяви пред Ройтерс, че бившият президент няма да се признава за виновен.

Друг негов адвокат, Джозеф Такопина, каза, че Тръмп няма да носи белезници по време на съдебното заседание и вероятно ще бъде пуснат, без да се налага да внася парична гаранция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 11 месеца
рижият китеник бъхтил порноактриса 10 месеца ... те Бащицата от кой се е подучил и той да бъхти , ама нашият мина метър , пък там нема да се получи ... на Сторми дали й върви бизнеса в момента с клипчета от младини в хамстера и хъба ?! вероятно ... даже може и тя да му плати некоя и друга сметка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още