IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия поема председателството на Съвета за сигурност на ООН

Въпреки оплакванията на Украйна САЩ заявиха, че не могат да попречат на Русия да застане начело на Съвета

17:18 | 01.04.23 г. 12
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия пое председателството на Съвета за сигурност на ООН, въпреки че Украйна призова членовете да блокират този ход. Всеки от 15-те страни членки на съвета поема председателството за един месец на ротационен принцип.

Смяната на председателството идва след обявяването през седмицата на новата доктрина на президента Владимир Путин за външната политика на Русия, в която САЩ са описани като „основен източник“ на заплаха за руската сигурност. Последният път, когато Русия беше председател, февруари 2022 г., тя започна пълномащабно нахлуване в Украйна, припомня Bloomberg TV Bulgaria.

Смяната означава, че Съветът за сигурност се ръководи от държава, чийто президент е обект на международна заповед за арест за предполагаеми военни престъпления. Международният наказателен съд - който не е институция на ООН - издаде заповед за ареста на Владимир Путин миналия месец за предполагаеми военни престъпления, свързани с отвличането на украински деца и принудителното им транспортиране от контролираните от Москва украински територии към Русия.

Въпреки оплакванията на Украйна Съединените щати заявиха, че не могат да блокират Русия - постоянен член на съвета - да поеме председателството. Останалите постоянни членове на съвета са Великобритания, САЩ, Франция и Китай.

Ролята е предимно процедурна, но посланикът на Москва в ООН Василий Небензя каза пред руската агенция ТАСС, че планира да проведе няколко дебата, включително един за контрола на оръжията. Той допълни, че ще обсъди "нов световен ред", който да "замени еднополюсния".

Украинският външен министър Дмитро Кулеба нарече председателството на Русия "най-лошата шега за първи април" и "категорично напомняне, че нещо не е наред с начина, по който функционира международната архитектура за сигурност".

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк коментира, че този ход е „поредното изнасилване на международното право... образувание, което води агресивна война, нарушава нормите на хуманитарното и наказателното право, унищожава Хартата на ООН, пренебрегва ядрената безопасност, не може да ръководи ключовия световен орган за сигурност“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова миналата година Съветът за сигурност да се реформира или да се „разпусне напълно“, обвинявайки го, че не е предприел достатъчно действия, за да предотврати инвазията на Русия. Той също така призова Русия да бъде лишена от членски статут.

Но САЩ заявиха, че ръцете им са вързани, тъй като хартата на ООН не позволява премахването на постоянен член.

„За съжаление, Русия е постоянен член на Съвета за сигурност и не съществува осъществим международен правен път за промяна на тази реалност“, каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер на брифинг тази седмица. Тя добави, че САЩ очакват Москва „да продължи да използва мястото си в съвета, за да разпространява дезинформация“ и да оправдае действията си в Украйна.

Съветът за сигурност на ООН е международен орган, отговорен за поддържането на мира. Пет нации са постоянно представени в Съвета за сигурност. Те отразяват следвоенната международна структура на сигурност, която съществуваше, когато съветът беше сформиран. Членовете на тази група работят заедно с други 10 страни, които са непостоянни членове.

Останалата част от статията може да прочетете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 01.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 11 месеца
До: ratten каза щерката на черна магистрална труженичка и неизвестен ирански тираджия :)) подбиват ли ти цената тия украинки деааа! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 6
ratten
преди 11 месеца
мaлоумници, най-сетне се сетихте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
ratten
преди 11 месеца
бай бай, едни ромове в кранево си говореха лятото, кой, къде *** украински ***. някоИ от тях вероятно ти се падт бащИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
ratten
преди 11 месеца
До: pinoccio знаейки сърбежите на великия колоездач, май ще иска след като го арестува, сам да се качи на руския ...самолет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 11 месеца
хихи ... да им се наложи на рашибозуците от тази позиция да обявят , че разследването на взривяването на СП е приключило и взривовете са сложени и задействани от рассияни ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 7
baybay11
преди 11 месеца
До: baybay11 пл000ск000земци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 6
baybay11
преди 11 месеца
До: baybay11 звездичките са думата ''***''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 21
baybay11
преди 11 месеца
Има кардинално решение на проблема ''нацистка руССия''- изключете я от ООН, и автоматично й изстива мястото ''постоянен член на Съвета за сигурност на ООН''. Втори хитлер и втора нацистка държава след нацистка германия не е необходима в международната организация ООН. Вече и на незрящите стана ясно, че не САЩ, а само и единствено руССия мрънка за някакъв си ''нов световен ред''- символ веруюто на всички антиваксъри и ***....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
penkiler1415
преди 11 месеца
Парадоксално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още