IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И войници на НАТО се включиха в охраната на кметства в Косово заради протестите на сърби

Сърбите отказаха да участват на местните избори през април и кандидати етнически албанци спечелиха кметските постове в общини с предимно сръбско население

20:22 | 29.05.23 г. 6
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Военни от мироопазващата мисия на НАТО образуваха охранителни кордони около три кметства в Косово в понеделник, за да възпрат сърби, протестиращи срещу встъпването в длъжност на кметове етнически албанци в населен предимно със сърби район след изборите, които те бойкотираха, предава Ройтерс.

В един от градовете, Звечан, косовската държавна полиция, състояща се изцяло от етнически албанци, след като всички сърби напуснаха силите миналата година, използва лютив газ, за да разпръсне сръбското множество, което премина барикадата за сигурност и се опита да влезе в сградата на общината, съобщават очевидци.

В Лепосавич, близо до границата със Сърбия, американски мироопазващи сили поставиха бодлива тел около сградата на общината, за да я защитят от стотици гневни сърби, които се събраха наблизо.

По-късно през деня протестиращи замеряха с яйца паркирана наблизо кола, принадлежаща на новия кмет на Лепосавич.

Мироопазващите сили на НАТО отцепиха също кметството в Зубин Поток, за да го защитят от гневни местни сърби, разказаха очевидци.

Игор Симич, заместник-председател на „Сръбска листа“, най-голямата подкрепяна от Белград косовска сръбска партия, обвини косовския премиер Албин Курти, че разпалва напрежението в северната част.

„Имаме интерес от мир. Албанците, които живеят тук, се интересуват от мир и само Курти иска да създава хаос“, заяви Симич пред репортери в Звечан.

Сърбите, които са мнозинство в северната част на Косово, не приемат обявената през 2008 г. независимост от Сърбия и все още смятат Белград за своя столица, над две десетилетия след бунта на косовските албанци срещу репресивното сръбско управление.

Етническите албанци съставляват над 90% от населението на Косово като цяло, но сърбите в северната част отдавна искаха прилагане на договорената с посредничеството на ЕС сделка през 2013 г. за създаването на асоциация на автономните общини в техния район.

Сърбите отказаха да участват в местните избори през април и кандидати етнически албанци спечелиха кметските постове в четири населени предимно със сърби общини, включително Северна Митровица, където не се съобщава за инциденти днес. Избирателната активност беше едва 3,5%.

Сърбите искат косовското правителство да отстрани кметовете етнически албанци от кметствата и да позволи на местните администрации, финансирани от Белград, да се върнат към задълженията си.

В петък трима от четирима кметове бяха ескортирани в офисите си от полицаи, които бяха замеряни с камъни и реагираха със сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат протестиращите.

САЩ и техните съюзници, които силно подкрепиха независимостта на Косово, упрекнаха Прищина в петък, като заявиха, че наложените кметове в населените предимно със сърби райони без народната подкрепа подкопават усилията за нормализиране на отношенията.

Курти защити позицията на Прищина, като написа в Twitter след телефонен разговор с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел през уикенда, че „избраните кметове ще предоставят услуги на всички граждани“.

Сръбският външен министър Ивица Дачич каза пред телевизия RTS, че е „невъзможно да има кметове, които не са избрани от сърби в населените предимно със сърби общини“.

Джефри Ховениер, американски посланик в Косово, се срещна с президента Вьоса Османи и с двама от новите кметове в понеделник и заяви пред репортери след това, че е споделил притеснението от перспективата за насилие и е изтъкнал нуждата от деескалация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 9 месеца
Трябва да се отбележи, между другото, че и в момента през почти цялата територия на България преминава продуктопроводът от Бургас до София, свързващ "Нефтохим" с петролната база в Илиенци. https://***.vesti.bg/pari/naj-dobre-pazenata-tajna-v-energetikata-3562531
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
danchomentata
преди 9 месеца
До: wart Може да запалат чергата на Балканите за да излиза Каспииския петрол през AMBO https://en.wikipedia.org/wiki/Pasha_Liman_Base
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
wart
преди 9 месеца
Много пъти съм писал когато бях в Косово в 2012 година строяха в Прищина Американското посолство на огромна територия огромна сграда на 3 -4 етажа за най малко 2.500-3.000 персонал.? Тогава на моите познати казах " Никога няма да има мир и спокойствие на Балканите щом Американците се настаняват тук."''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
danchomentata
преди 9 месеца
Гостоприемството на българина е пословично
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
danchomentata
преди 9 месеца
Лавров заявил, что "зерновая сделка" не работает https://***.interfax.ru/russia/903706
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
danchomentata
преди 9 месеца
Since July 21, Kosovo imposed an embargo on products from Serbia and Bosnia and Herzegovina in response to the two countries refusal to abide by the terms of the Central Europe Free Trade Agreement, CEFTA, allowing for the free movement of goods in the region.The Bulgarian minister of agriculture and food, Miroslav Naydenov, said that there are many businessmen interested in working in Kosovo. https://balkaninsight.com/2011/08/19/kosovo-bulgaria-to-increase-the-trade-exchange/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още