IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна скицира визията си за контранастъплението

Трябва да разклатим увереността на руснаците, че могат да спечелят тази война, казва Олексий Ресников, ЮАР разследва възможен оръжеен износ за Москва 

06:38 | 30.05.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Олексий Ресников. Снимка:  EPA/RONALD WITTEK
Олексий Ресников. Снимка: EPA/RONALD WITTEK

Украинският министър на отбраната Олексий Ресников заяви, че разгромът на Русия е най-важната цел на предстоящата контраофанзива на страната му. „Трябва да разклатим увереността на руснаците, че могат да спечелят тази война. Русия трябва да загуби и ще загуби тази война", заяви Ресников пред вестниците от германската медийна група Funke и френския вестник Quest-France.

„Ние ще освободим всички временно окупирани територии на Украйна, докато не възстановим международно признатите граници от 1991 г." Това включва Крим, както и Луганска и Донецка област, каза той. Ресников предвижда реален военен напредък за Украйна през лятото. „И то на две или три места на бойното поле - на юг, както и на изток. Ще има нови вълни на бягство на руски войници на наша територия", каза той пред вестниците.

„Необходима е международна коалиция за изтребители"

В този контекст Украйна продължава да настоява за доставка на изтребители за противовъздушна отбрана. „Ако Обединеното кралство и Германия обединят възможностите си за изтребители Eurofighter, това би било важна стъпка", каза Ресников. „В края на краищата вече има международна коалиция от основни бойни танкове с основен модел германския Leopard 2, както и американските Abrams и британските Challenger. По същия начин бихме могли да създадем коалиция за изтребители с основния модел F-16, както и Eurofighter и Gripen“. 

Изтребителите Gripen се произвеждат от шведската компания Saab. „Но първо бихме искали Германия да се присъедини към обучението на нашите пилоти на Eurofighter".

Великобритания, която е предложила обучение, подобно на Германия изобщо не разполага с изтребителите F-16, които Украйна иска. Председателят на Комисията по външни работи в Бундестага Михаел Рот пледира миналата седмица за европейски алианс по въпроса за изтребителите.

Най-малко един загинал след подновените руски атаки срещу Киев

По официални данни най-малко един човек е загинал при пожар на висок етаж на сграда в Киев, причинен от падащи отломки от унищожена руска ракета. Друг човек е в болница, а други двама са ранени, съобщи във вторник кметът на града Виталий Кличко. Военната администрация в Киев заяви, че двата горни етажа на жилищната сграда са били разрушени и че под отломките все още може да има погребани хора. На снимка, публикувана от военната администрация в Telegram, се виждат пламъци, излизащи от последния етаж на многоетажната жилищна сграда.

Военната администрация съобщи, че през нощта над Киев украинската противовъздушна отбрана е прихванала повече от 20 безпилотни самолета. Ръководителят на военната администрация Серхий Попко говори за „масирана атака", която се е случила на няколко вълни. Русия е използвала само ирански безпилотни самолети Shahed, пише Попко в Telegram. Според властите са били засегнати няколко квартала на града, включително историческите квартали Подил и Печерски. Киев е безспорно най-големият град в Украйна, в който живеят около три милиона души.

Украйна иска от Южна Корея системи за противовъздушна отбрана

Украинският президент Володимир Зеленски иска от Южна Корея системи за противовъздушна отбрана и ранно предупреждение, съобщава местен вестник. „Знам, че има много ограничения за оказване на помощ с оръжие, но тези принципи не трябва да се прилагат за отбранителни системи и оборудване за защита на нашите ценности", казва Зеленски пред южнокорейския всекидневник Chosun Ilbo. 

Според него системите за противовъздушна отбрана не са оръжие, а служат само за отбрана. „Нуждаем се от щит, за да възстановим Украйна, и много се надявам, че Южна Корея ще ни подкрепи в тази област". Южна Корея е основен износител на оръжие. Досега страната е изключвала възможността да доставя смъртоносни оръжия на Украйна, позовавайки се на отношенията с Русия и влиянието на Москва върху Северна Корея. Въпреки това през април правителството в Сеул беше заявило, че може да отстъпи от позицията си, ако възникне ситуация, която „международната общност не може да приеме".

ЮАР разследва предполагаеми продажби на оръжие на Русия

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса назначи съдия, който да ръководи разследването на предполагаеми тайни продажби на оръжие на Русия. Съдия П.М.Д. Моджапело оглавява тричленна комисия, съобщиха от кабинета на Рамафоса в неделя. Останалите членове са адвокат и бивш министър на правосъдието. Екипът разполага с шест седмици, за да завърши разследването си. Той разполага с още две седмици, за да представи доклад за разследването на Рамафоса.

Посланикът на САЩ в Южна Африка Рубен Бриджити беше повдигнал обвинението, че съответните доставки са били извършени с помощта на плаващия под руски флаг товарен кораб Lady R. Корабът е акостирал тайно във военноморска база близо до Кейптаун през декември. Плавателният съд е обект на санкции от страна на САЩ заради връзки с компания, която е доставяла оръжие на Москва и по този начин е подпомагала руските военни усилия в Украйна.

Бриджити бе заявил, че е сигурен, че корабът е бил натоварен с боеприпаси и оръжия. Той заяви, че „би заложил живота си на това". Посланикът предположи, че американското разузнаване е посочило тази възможност. Южна Африка отрече, че е възможно да е имало санкционирана от правителството сделка за доставка на оръжие на Русия, но не изключи категорично възможността сделката да е осъществена по други канали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 9 месеца
До: OHЯ Това е защото дават... дават на другите! Толкова са щедри, че не остава за тях! .. :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 6
OHЯ
преди 9 месеца
Някой знае ли защо в България заплатата , а и стандарта на живот е по-висок , отколкото в сибирската cMpaд ? А ние нямаме ресурси като Клошария ! А вижте къде са чехи , словенци , хървати , и др дето отдавна се отделиха от сибирската гнус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 12
khao
преди 9 месеца
До: 0pk напротив... има едно клипче с Пригожин във фабриката за шампанско в Бахмут, е той скицира най-добре какво ще ви се случи... :):) пусни си го докато се гушкате с тиквата! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 12
0pk
преди 9 месеца
Този чичко на снимката най-добре скицира контранастъплението! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 12
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka00: Украйна скицира визията си за контранастъплението, ти скицира визията си за мечтаната реалност при ракетна атака над Киев. Пропуснал си да скицираш с какво са се занимавали леопардите в мъглата в главата ти, но сигурно или пак са ревали, или са скицирали битки с Т72 в WoT. Нали знаеш, че котките не реват, когато ловуват. Само като мързелуват или се плющят. Излиза, че само руснаците нищо не скицират - блъскат по Украйна денонощно, мълчаливо и търпеливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 14
danchomentata
преди 9 месеца
Непротивоконституционствувателствувайте ПП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 55
zelka007
преди 9 месеца
вчера рашибозуците са фъргали 40 крилати ракети х-101/555 , 38 ирански фърчила , 11 искандера ... а ПВОто на Украйна е свалило всичките искандери и крилати страшилки , не е успяло да свали единствено 8 от дроновете ... у нас червенотиквениковчетата не искаха да разположим модерно ПВО и не искаха да ремонтираме летища по НАТОвски стандарт . очевидно защо ... !! ... ние сме единствената държава от източният фланг без модени системи и даваме коридори рассийката-сърбия-рассийката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 18
danchomentata
преди 9 месеца
Новото корона вирус се кани като грък на 6 процента http://***.worldgovernmentbonds.com/country/united-states/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още