IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рияд притиска африканските членове на ОПЕК да намалят производствените квoти

Междувременно саудитците преговарят с Обединените арабски емирства за увеличаване на добива на петрол

15:30 | 04.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Възникнали са спорове между Саудитска Арабия и други членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) по отношение на това кой колко петрол трябва да добива преди срещата на групата, споделят пред Wall Street Journal източници, запознати с темата. Това подчертава нарастващото напрежение в картела на фона на опасенията относно отслабването на световното търсене на енергия.

Рияд, неформалният лидер на ОПЕК, е поискал от по-малките африкански производители да намалят своите производствени квоти, посочват източниците. В същото време Кралството преговаря с Обединените арабски емирства (ОАЕ) – друг мощен член на групата, който се стреми да засили добива.

Саудитският енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман е повикал някои от африканските делегати в хотела във Виена преди срещата в събота, като им е казал, че производствените им квоти в рамките на ОПЕК ще бъдат намалени. Тези делегати са напуснали срещата без сделка, добавят източниците.

Африкански държави като Нигерия и Ангола често изпитват затруднения дори да постигнат настоящите производствени цели, включително поради прекъсвания и години на слаби инвестиции в сектора.

Свиването на производството с до 1 млн. барела на ден е темата, която картелът ще обсъжда, тъй като по-широкия алианс, ОПЕК+, в който влиза и Русия, търси нови насоки относно добива.

По-широката група от 23 членки представлява повече от половината от световното производство на петрол. Делегатите казаха, че се очаква намаляването на производството да подкрепи цените на суровия петрол на фона на опасенията, че забавянето на световната икономика ще намали търсенето на енергия. Все пак повечето членове не искат да се откажат от разпределените им производствени квоти, тъй като това се отразява на държавните постъпления.

Ако бъде одобрено, намалението на добива в неделя ще бъде третото от членовете на ОПЕК+ от октомври насам, когато картелът намали производството с 2 млн .барела на ден.

През април някои от най-големите членове на групата, включително Саудитска Арабия и Русия, намалиха с още 1,6 млн. барела на ден добива.

Решението за съкращаване предизвика критики от страна на САЩ, които по това време поискаха от Саудитска Арабия и ОПЕК да увеличат производството, за да помогнат за укротяване на инфлацията. Това доведе до обвиненията на САЩ, че Рияд е на страната на Москва в инвазията на Русия в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 04.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още