IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наводненията отнесоха руската отбрана в Херсон, но администрацията неглижира щетите

Назначеният от Москва областен управител не смяташе, че е нужна масова евакуация на населени места в региона

13:26 | 08.06.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Наводненията вследствие на разрушения яз. Каховка причиняват по-големи щети на контролирания от руснаците ляв бряг на р. Днепър, но руската администрация неглижира случващото се и липсва организация в действията, пише в своя анализ по повод 469-я ден от войната в Украйна от Института за изучаване на войната (ISW). Говорителят на украинското командване "Юг" Наталия Хуменюк коментира, че руснаците са били принудени да оттеглят своите позиции на между 5 и 15 километра от фронтовата линия.

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Херсон тази сутрин (8 юни) и участва в заседание на кординационния съвет, на което са обсъдени подробности за евакуацията на жителите, възстановяването на екосистемите и щетите върху инфраструктурата от наводненията, става ясно от съобщение от Офиса на президента. "Важно е щетите да бъдат изчислени, за да бъдат разработени и програмите за компенсации", написа Зеленски в своя профил във Facebook. 

В същото време назначения от руския президент Владимир Путин областен управител на областта Владимир Салдо разказа пред руски медии, че разрушаването на язовира е от полза за Руската федерация, защото ще спре настъплението на украинските военни в региона. Първоначално Салдо неглижира и необходимостта от масова евакуация на жителите от населените места в околността. В своя канал в Telegram днес (8 юни) той посочи, че в населените места на левия бряг са евакуирани 4 хил. души и голяма част от тях вече настояват да се приберат по домовете си.

Украинските власти обаче съобщават за критична ситуация на левия бряг и настояват за намеса на международните организации в окупираните от руските военни територии. Евакуация не се извършва, къщите са под вода и хората са по покривите, коментира президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Нивото на водата на някои места на левия бряг се повиши с 12 метра.

Украинските военни съобщават и че в първите часове руснаците са попречили на жители от областта да напуснат своите домове, както и на доброволци да влязат и да помогнат за евакуация. Хора в наводнените градове са седяли два дни по покривите на къщите си, докато бъдат евакуирани от доброволци и представители на руското Министерство на извънредните ситуации, допълва ISW.

И двете воюващи страни се обвиняват взаимно за взрива на язовирната стена и ВЕЦ "Каховка". Москва посочва, че това е станало след ракетен обстрел от HIMARS. Според Киев обаче физически разрушаването на стената и сградата на водната централа е невъзможно с ракетен обстрел. Съоръжението е строено по съветско време и е предвидено да издържи подобни събития. Машинната зала на ВЕЦ "Каховка" е била минирана, като инженери са насочили военните къде да сложат експлозивите за максимални щети, сочат данните на военното разузнаване на Украйна.

Експерти, цитирани от New York Times, също подкрепят версията на украинското разузнаване. Според тях по-вероятно е разрушенията да са следствие от вътрешни детонации, които имат много по-голям ефект, отколкото външен артилерийски обстрел на стената.

ISW цитират и руски военни кореспонденти, които ден преди взривяването на стената изразяват притеснения относно плановете на Украйна за десант през Днепър и напредване към Крим, както и коментари, че украинските военни се готвят да превземат руските позиции на язовирната стена и във ВЕЦ "Каховка".

Оттеглянето на руските военни направи Херсон недостижим за артилерийски удари - след изтеглянето в средата на миналия ноември, руските военни извършваха ежедневни атаки с артилерия и С-300, които не могат да бъдат отклонени от системите за противовъздушна отбрана. Военните анализатори отбелязват още, че на този етап не е ясно и колко военна техника са загубили руснаците от придошлите води на реката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 10 месеца
До: 0pk ... викаш вдигнахте язовирната стена във въздуха , щото с всичките армати и алигатори не можахте да бишнете 3 гумени лодки ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 7
0pk
преди 10 месеца
До: zelka007 аз не мога да докарам 1/10 от дрънканиците ти, превъзбудил съм се бил... :D Още чакам да разкажеш за контранастъплението с гумени лодки. Сега се появиха много нови острови за десантиране - можем да ги запишем като огромен териториален успех на контраофанзивата. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Много ми е интересно да ги видя нашите копейници в реалния живот. Сигурен съм,че всъщност са много кротки и мълчаливи, облъскани от живота индивиди, всъщност доста ниско сициално ниво, повярвали на москалската пропаганда, че всъщност не самите те са виновни за неуспеха си в живота, а някой друг, като ЕС, САЩ, НАТО, банките, евреите, ковида, световната конспирация и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 19
khao
преди 10 месеца
До: alex8712 на всеки човек е ясно е пределно ясно кой думна ВЕЦ-а ... но не и на копейката! :):) ама изначално е спорно дали са хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 14
zelka007
преди 10 месеца
До: 0pk ... какво си се превъзбудил нещо ... :))) ... какво те мъчи , сподели ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 13
alex8712
преди 10 месеца
До: 0pk Хмм, планиращ контраофанзива решава сам да си отреже възможните оси на настъпление и така да стесни ареала си на действие, допълнително улеснявайки врага си? Не звучи много логично... Апропо, украинците се въздържаха да взривят язовира и да заклещят 20 хил. руснаци в Херсон преди месеци, да се чуди човек за чий им е сега да го правят..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 19
aldy
преди 10 месеца
Кой се радва най-много на водната катастрофа? Урките. Какво има повече да се мъдрува?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 18
0pk
преди 10 месеца
До: alex8712 е да де, да де - хубава е работата и никой няма да предположи, че украинците са планирали зулума едновременно с разпиареното си контранастъпление, просто за да предизвикат трудности в зона в която така или иначе не се гласят да контраатакуват, въпреки дитирамбите на евратлантическите зелки, как с няколко гумени лодки ще осъществят масиран десант. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 20
alex8712
преди 10 месеца
До: 0pk ''само отнесената руската отбрана в Херсон забравиха да я предупредят своевременно'' - хехе правилно :) Хубава работа, ама руска, както се казва напоследък - недомислено, както и цялата им СВО...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 13
0pk
преди 10 месеца
До: alex8712 всички разбраха всичко, само отнесената руската отбрана в Херсон забравиха да я предупредят своевременно и се наложи да плуват из окопите. Но пък сега ще им намерят работа на хилядите пленени украинци - ще направят жива верига до Днепър, за да прехвърлят с кофи вода в Крим или поне до водните резервоари в АЕЦ-а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още