IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Без ключови промени Индия не може да стопи икономическата преднина на Китай

За да получи предимство в сблъсъка с Китай, Делхи трябва да пристъпи отвъд традиционната си политика на дистанциране, казва Владимир Шопов

22:39 | 08.06.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Въпреки отлива на компании от Китай Индия трудно ще стопи дистанцията в икономическото развитие без промени за подобряване на инфраструктурата и неефективната си администрация. Това каза Владимир Шопов, политолог и анализатор, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Като цяло повечето компании са притеснени от бизнес средата в Китай, но тези, които действат, се насочват към стратегията за диверсификация "Китай плюс едно", коментира гостът.

"Самият факт, че вече много хора си задават въпроса кой ще доминира през новия век - Китай или Индия, отваря вратата за много размисли и касае начина, по който държавите и компаниите развиват стратегиите си за развитие. Допреди няколко години еднозначният отговор беше - Китай". Демографският аспект обаче се надценява, категоричен бе Владимир Шопов.

По думите му ако Индия иска да се възползва от отлива на компании от Китай, то тя трябва да реши конкретни проблеми, свързани с ускореното развитие на инфраструктурата и с решаване на проблема с административната неефективност. "Ако промените в Индия не бъдат направени, то дългосрочно, въпреки проблемите на Китай, тази дистанция трудно и бавно ще бъде стопена", смята анализаторът.

"Индия и Китай са традиционни опоненти. Те доста често са водили войни помежду си. И двете държави създават стратегии, за да укрепят позициите си една спрямо друга. Индия през последните десетина години се активизира в регионален аспект. Китай прави същото, и то по начин, по който дразни Делхи - през бурното развитие на отношенията си с Пакистан и позиционирането в този пояс, който е на Северозапад от Индия и дори в Афганистан".

За да получи предимство в сблъсъка си с Китай, Делхи трябва да пристъпи отвъд традиционната си политика на дистанциране, подчерта Шопов. "Има предпазливи жестове към Запада, но за да се противопостави на Китай, Индия трябва да остави на заден план принципа на равната дистанция", коментира анализаторът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още