IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разширяват забраната за внос от китайската провинция Синдзян заради принудителен труд

Санкционираните компании са вече 22

14:16 | 10.06.23 г.
Снимка: Yan Cong/Bloomberg
Снимка: Yan Cong/Bloomberg

САЩ разширяват забраната за внос от китайската провинция Синдзян и поставят още две компании в списъка със санкционирани юридически лица заради принудителен труд.

Компанията за печат и изображения Ninestar Corp. и осем нейни дъщерни дружества, както и Xinjiang Zhongtai Chemical Co. Ltd., влизат в списъка за „работа с правителството на Синдзян за набиране, транспортиране, прехвърляне, укриване или осъществяване на принудителен труд“ от страна на включващи уйгури и други етнически малцинства. Това се посочва в изявление на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, цитирано от Bloomberg.

В този списък вече има 22 компании, сред които са производителите на соларни материали Xinjiang Daqo New Energy Co. и Hoshine Silicon Industry (Shanshan) Co., Ltd., както и държавната компания Xinjiang Production and Construction Corps.

„Тези действия изпращат ясно послание към общността на вносителите. Компаниите трябва да познават своята верига на доставки“, коментира Робърт Силвърс, заместник-секретар на ведомството за стратегия, политика и планове. Той допълва, че в списъка ще бъдат добавени още компании.

Този ход със сигурност ще разгневи Китай на фона на опитите на САЩ да поправят влошаващите се връзки. Говори се, че държавният секретар Антъни Блинкън планира официално пътуване до Китай през следващите седмици, като вероятно ще се срещне и с президента Си Дзинпин.

Министерството на външните работи на Китай, Ninestar и Zhongtai Chemical не са отговорили на веднага на исканията на Bloomberg за коментари, изпратени извън нормалното работно време.

Законът за предотвратяване на принудителния труд на уйгурите, който влезе в сила през юни 2022 г., забранява вносните стоки, произведени частично или изцяло в китайския Синдзян, освен ако компаниите не докажат, че за производството не е използван принудителен труд.

Конгресът прие закона единодушно с подкрепата на синдикати и активисти. Властите в САЩ искат да окажат натиск върху Пекин за предполагаемо задържане на малцинства в Синдзян, автономен регион в северозападен Китай, в който живеят милиони уйгури и представители на други етнически общности.

Доставки на стойност около 1,3 млрд. долара са подложени на специални проверки от миналото лято поради индикации, че може да са продукт на принудителен труд. Не са предоставени изключения, тъй като никой субект не е успял да предостави ясни и убедителни доказателства, че за производството на стоките не е използван принудителен труд, посочва Силвърс.

Китай е обвинен, че в последните години е затворил над 1 млн. уйгури, които са с мюсюлманско вероизповедание, и ги подлага на принудителен труд. Пекин многократно отрича да нарушава човешките права в провинцията.

В доклад от 2022 г. на Центъра за международно правосъдие „Хелена Кенеди“ към Университета Шефилд Халъм във Великобритания се споменава държавната Xinjiang Zhongtai, за която се твърди, че е приела повече от 5000 работници чрез спонсорирани от държавата трансфери – повече от всяка от компаниите, за които е документирано, че използват принудителен труд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 10.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още