В пекарните Mamiche в 9-и и 10-и район на Париж техните известни шоколадови сладкиши и кроасани зависят от една основна, но все по-оскъдна съставка – масло, пише Bloomberg.
Редовният доставчик на пекарната вече не може да осигурява постоянен поток от френско масло beurre de tourage - вид масло, използвано за приготвяне на сладкишите. Mamiche е потърсила другаде, за да гарантира постоянния поток от сладкиши от своите фурни, но това си има цена.
Цените на маслото в по-голямата част от света се задържат близо до рекордно високи нива, а краят на рязкото покачване не се вижда. Това е резултат от сложно взаимодействие на фактори - предизвикателства, пред които са изправени млекопроизводителите от Франция до Нова Зеландия, промени в апетита на азиатските потребители, които стимулират глобалното търсене, и търговски решения на млекопреработвателите, защитаващи печалбата си.
Крайният резултат е по-голям натиск върху цените на любимите храни на потребителите.
„Когато трябва да сменим доставчика, наистина можем да видим разликата“, споделя Робин Орсони, търговски оператор на Mamiche. Други доставчици начисляват с 25% до 30% по-високи цени, но Mamiche трябва да поеме разходите, защото „искаме да направим клиентите си щастливи, а имаме нужда от масло“.
Около 70% от маслото, изнасяно по света, идва от две места – Европа и Нова Зеландия. Всяко от тях започна 2025 г. с исторически ниски запаси и това ограничение на доставките доведе до рекорден скок на цените, твърди Организацията по прехрана и земеделие (FAO) на ООН.
Корените на свиването могат да бъдат проследени до 2022 г., когато цената на млякото в Европа достигна своя връх, тъй като инфлацията и разходите за горива удариха силно фермерите, принуждавайки млекопреработвателите да търсят най-добрия начин за максимизиране на печалбите.
Маслото се произвежда чрез отделяне на сметаната от суровото мляко и разбиването му. След като процесът приключи, остават масло и мътеница, последното от които „има някои промишлени приложения, но те са сравнително ограничени“, коментира Моника Тотова, икономист във FAO. Използва се за готвене, за производство на други млечни продукти и за храна на добитък.
За разлика от това, „ако правите сирене, преработвате целия обем мляко“, споделя Тотова. Дори страничният продукт от производството на сирене, наречен суроватка, е с голямо търсене от производителите на хранителни продукти за овкусяване и хранителни вещества или от ентусиастите във фитнес залите, които искат да увеличат количеството протеин в диетите си.
Млекопреработвателите в Европейския съюз произвеждат все повече сирене. В резултат на това производството на масло в блока постоянно намалява и се очаква да достигне осемгодишно дъно този сезон, сочат прогнози на Министерството на земеделието на САЩ.