IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 35-ата си годишнина ЕЛДОМИНВЕСТ ускорява технологичната модернизация

Производителят на електроуреди за дома продължава и екoинициативата си за създаване на нови гори

10:30 | 04.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: ЕЛДОМИНВЕСТ
Снимка: ЕЛДОМИНВЕСТ

През 2022 г. водещият български производител на електроуреди за дома ЕЛДОМИНВЕСТ отбелязва своята 35-а годишнина. Тази година компанията реализира амбициозна инвестиционна програма на стойност 8,2 млн. лева. Тя включва внедряване на роботизирани и високоавтоматизирани линии и в трите производствени завода във Варна, с което цели да отговори на пазарните нужди. 
 
Глобалната тенденция за интензивно използване на възобновяеми източници на енергия предопредели повишено търсене на бойлери с топлообменници и буферни съдове. Ескалацията на цените на изкопаемите горива провокира огромен потребителски интерес към енергоспестяващи решения за топла вода. ЕЛДОМИНВЕСТ своевременно предприе разширяване на производствения капацитет за продукти в този сектор с внедряване на роботизирана линия за заваряване и тестване на голямолитражни стоящи бойлери и буферни съдове с обем от 150 до 500 литра. Линията е произведена от чешката фирма BOKI и използва заваръчни роботи на световния лидер японската YASKAWA, автоматизирани линии за огъване и заваряване на цилиндри, произведени от италианската TAIP Automation.

Серийно производство започна и нова автоматична линия за заваряване и тестване на бойлери и буферни съдове с малък обем до 120 литра, също от TAIP.

Започна работа и внушителна нова инсталация за бластване и прахово емайлиране от WAGNER - Италия.

Поредната инвестиция през 2022 г. е роботизирана линия за заваряване и тестване на малолитражни бойлери до 15 литра. Тя гарантира постоянно и безупречно качество на заваръчните шевове. Любопитното тук е, че на тази линия работят два кобота (колаборативни роботи, работещи съвместно с хората) на Han's Robot.

Вече шест от тези футуристични нови членове на екипа на ЕЛДОМИНВЕСТ работят на различни „длъжности” в производствените участъци на компанията. Тепърва предстои ускорено внедряване на нови коботи с разнообразни функции.

Следващата фаза от технологичното реновиране в ЕЛДОМИНВЕСТ беше внедряването на свърхмодерна автоматизирана бояджийна инсталация, произведена от WAGNER – Германия. С влизането в експлоатация на тази линия значително се увеличи производителността при електрически бойлери от 30 до 150 литра и конвектори с мощност от 500 до 3000 W.

Инвестиционната програма на ЕЛДОМИНВЕСТ за тази година се допълва от множество нови високотехнологични придобивки, които оптимизират производствените процеси и затвърждават качеството на изделията: 160-тонна хидравлична преса и машина за тангенциално обрязване от италианската компания OMERA, машина за огъване на серпентини, фибро-лазер от последно поколение за прецизно рязане и други.

Иновации

В годината на своята 35-а годишнина ЕЛДОМИНВЕСТ приключи два мащабни проекта, спечелили съфинансиране в 11-та и 12-та конкурсни сесии на  Национален инвестиционен фонд (НИФ).

Първият спечелен проект е съвместно с Химикотехнологичен и металургичен Университет – гр. София. Разработката по проекта „Създаване на нови керамични композитни материали за антикорозионна защита на водосъдържатели” позволява осигуряване на експлоатационния живот на водосъдържателите на бойлери ЕЛДОМ. Проектът е на стойност 534 хил. лв., от които 311 хил. лв. са финансиране от страна на фонда.

ЕЛДОМИНВЕСТ спечелели финансиране и в 12-та конкурсна сесия на Национален инвестиционен фонд по проект „Иновативна система за директно нагряване от фотоволтаици на битови водонагреватели”. Общата стойност на проекта възлиза на 494 хил. лв, от които 223 хил. лв. финансиране от НИФ.

Зелени проекти 

Стартира и пилотният проект с първия фотоволтаичен парк в ЕЛДОМИНВЕСТ. Той е с номинална мощност 60 КW и се намира в един от заводите на компанията. Освен че зелената електроенергия се влага директно в производствените процеси, с работата си до момента фотоволтаичната система е спестила 12,8 тона емисии на въглероден диоксид, равняващи се на ползотворното въздействие на 1210 дървета. 

Предстои поетапното изграждане на фотоволтаични инсталации в другите производствени райони.

Продължава и екoинициативата на компанията за създаване на нови гори под надслов „Вие купувате уред ЕЛДОМ – заедно засаждаме дърво!”. Националната кампания стартира през март със засаждането на 15 декара нова дъбова гора край село Бистренци в област Русе, а в края на същия месец край село Камен бряг в област Добрич партньори и доброволци засадиха 10 декара дръвчета от червен дъб и липа по време на второто събитие от кампанията.

Кампанията се осъществява съвместно с шестте Държавни предприятия към Министерството на земеделието и е с продължителност през цялата календарна 2022 година. През месеците октомври и ноември е планирано засаждането на пет нови гори в следните райони:

- гр. Своге, община Своге, област София;

- гр. Малко Търново, община Малко Търново, област Бургас;

- с. Златуша, община Божурище, област София;

- гр. Кърджали, общ. Кърджали, обл. Кърджали;

- с. Стражевци, община Кърджали, област Кърджали.

През дългогодишната си история ЕЛДОМИНВЕСТ се утвърди като екологично отговорна компания. Уредите ЕЛДОМ са енергоспестяващи, а за тяхното производство са вложени екологично чисти материали и технологии. Днес те работят в повече от 5 млн. домакинства в България и в над 35 държави в различни краища на света.

Последна актуализация: 12:47 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още
Финанси виж още