IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nestle и Unilever сменят финансовите си директори в деликатен момент

Индустрията за потребителски стоки се бори с ускоряващата се инфлация

14:37 | 30.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Nestle и Unilever сменят ветераните, които са техни главни финансови директори, като част от промяна в мениджмънта на компаниите за потребителски стоки, докато инфлацията продължава да оказва натиск върху индустрията, пише Bloomberg.

Анна Манц, финансовият директор на London Stock Exchange Group, ще поеме поста главен финансов директор на Nestle от Франсоа-Ксавие Роге, след осем години на позицията, когато напусне настоящата си работа.

Греъм Питкетли от Unilever планира да се оттегли до края на май следващата година. 56-годишният финансов директор ще работи с нов главен изпълнителен директор от юли 2023 г., когато Хейн Шумахер поеме поста от Алън Джоуп.

Други в индустрията, като Reckitt Benckiser Group и Carlsberg, също наемат нови директори. Промените се случват в момент, в който индустрията е изправена пред екзистенциално предизвикателство от кризата с издръжката за живот, която принуждава купувачите да затегнат коланите.

Новите мениджъри ще трябва да се борят с ерозиращите пазарни дялове, без да харчат прекалено много за реклама на нови продукти, което би заплашило рентабилността.

50-годишната Манц ще бъде първата жена главен финансов директор в 157-годишната история на Nestle, както и най-високопоставената дама в компанията. Миналата седмица групата избра Стефани Пулингс Харт за следващия си ръководител на операциите.

Роджър и Питкетли поеха финансови позиции само с няколко месеца разлика през 2015 г.

61-годишният Роджър помогна на Nestle да преживее период на невероятен растеж, когато пандемията доведе до недостиг на доставките, прекъсвания и колебания в търсенето през последните години.

„Разочаровани сме, че Роджър си тръгва, защото в нашите очи той изгради едно ефективно партньорство с главния изпълнителен директор на Nestle Марк Шнайдер“, пише анализатор от Jefferies. Цената на акциите на компанията се понижи с 1,6% на швейцарската борса.

Роджър помогна за сключването на над 100 сделки, включително за продажбата на дерматологичния бизнес на Nestle, покупката на лицензи за продажба на продукти с кафе под бранда Starbucks и раздялата с част от дела на компанията в L’Oreal.

Последните години от 21-годишното управление на Питкетли в Unilever бяха по-хаотични. За да отхвърли офертата за поглъщане от Kraft Heinz през 2017 г., компанията се ангажира с подобряване на маржа, като агресивно намали разходите и засегна брандовете си. След това не успя да обедини корпоративната си структура през 2018 г., а миналата година Unilever направи силно критикуван опит да купи подразделението за потребителски здравни продукти на британския производител на лекарства GSK.

Въпреки инвеститорското недоволство, по-голямата част от висшето ръководство на Unilever остана същото, така че се очакват по-големи промени в управлението, след като Шумахер стане главен изпълнителен директор.

Цената на акциите на гиганта се понижи с 1,5% в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още