IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в еврозоната и ЕС продължават да се свиват през април

На месечна база се наблюдава известно подобрение в тенденциите

15:09 | 06.06.23 г. 1
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Търговията на дребно в Европейския съюз и еврозоната продължават да се свиват за пореден месец през април на годишна база. Продажбите са спаднали с 2,6% в еврозоната и с 2,9% в Европейския съюз, съобщава европейската статистическа служба Евростат.

За сравнение, през март 2023 г. търговията на дребно в зоната с единна валута намаля с 3,3%, а в ЕС – с 3,7%, което все пак показва известно забавяне на спада.

На месечна база резултатите са малко по-оптимистични след два поредни месеца на спад. Макар че в еврозоната данните за април остават без промяна, в ЕС се наблюдава минимален ръст на продажбите от 0,1%.

Месечно сравнение

Обемът на търговията на дребно в еврозоната се е увеличил единствено в категорията „Нехранителни продукти“ – с 0,5%. При храните, напитките и тютюневите изделия се наблюдава спад от 0,5%, а при автомобилните горива – от 2,3%.

В ЕС се наблюдават подобни движения – ръст от 0,6% за нехранителните продукти и спад от съответно 0,4% и 2,2% за храните и автомобилните горива.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-високи месечни увеличения се виждат в Хърватия (3,4%), Люксембург (3,3%) и Швеция (3,1%). Най-сериозни спадове се отчитат в Словакия (-5,8%), Румъния (-3,7%) и Словения (-2,4%).

В България спадът от предишните месеци се засилва, достигайки 2,0% спрямо понижение от 1,8% през март и от 1,0% през февруари.

Годишно сравнение

На годишна база ръст не се наблюдава в нито една категория. В еврозоната обемът на търговията при храните намалява с 4,4%, с 1,8% при автомобилните горива и с 1,1% при нехранителните продукти.

В ЕС спадовете при храните и при автомобилните горива са от съответно 4,6% и 2,3%, а при нехранителните стоки – от 1,5%.

Сред страните членки с налични данни най-големи понижения в общия обем бележат Унгария (-12,6%), Естония (-10,0%) и Словакия (-9,8%). Най-големи ръстове пък се виждат в Кипър (9,4%), Испания (7,8%) и Люлсембург (6,0%).

В България на годишна база след няколко месеца на стабилен ръст търговията на дребно се свива с 2,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 7
zelka007
преди 10 месеца
това е целта все пак , да се озапти инфлационната спирала , с намаляване на потреблението ... с моят гуру , кавръков , тука сме на едно мнение ... и сега европейците вместо да ходим на 3-4 почивки в годината , ще ходим на 2-3 ... вместо всяка вечер на ресторант , през вечер ... и така една година ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още