IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на Робуста достига най-високата си стойност от 2008 г. насам 

Добивите са по-ниски, цените високи, а метеорологичният феномен „Ел Ниньо“ заплашва важни доставки

20:15 | 09.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на кафето от типа Робуста достигна най-високата си точка поне от 2008 г. насам и затрудни купувачите, които искат да получат ароматната кофеинова напитка на по-ниска цена.

Един тон Робуста струва 2 724 долара*, а по-рано фючърсите върху кафето поскъпнаха до 2790 долара за тон – това е и най-високата им цена от подписването на споразумението за кафето Coffee C преди 15 години. Кафените зърна, които ще бъдат доставени през септември, се продават с премия от 91 долара за тон спрямо ноемврийската, което е най-високата стойност в историята.

Центърът за климатични прогнози на САЩ потвърди завръщането на метеорологичния феномен „Ел Ниньо“, който се появява нередовно през определени интервали от време в Тихия океан. Синоптиците смятат, че тази година ще бъде най-малкото умерен, ако не и силен. Явлението обикновено създава по-горещи и по-сухи условия в основните райони, в които се отглежда Робустата, включително Виетнам и Индонезия, и заплашва важни доставки.

„Запасите навсякъде са много ниски“, казва Кона Хак, ръководител на изследванията в ED&F Man. Реколтата от кафе в Бразилия вече е напът, а „пазарът тласка цените до ниво, което ще стимулира бразилците да изнасят повече зърна от сорта „Конилон“, твърди тя. Кризата вследствие на по-високите разходи за живот подтиква потребителите и производителите на печено кафе да избират различни смеси вместо чистата Арабика, която има по-мек вкус и по-висока цена.

Докато производителите на кафе увеличават количеството Робуста в своите смеси, фермерите, които го отглеждат, се затрудняват да поддържат темпото. Комбинацията от по-високите разходи за торове и сушата е причина за намалените добиви. Това ще доведе до недостиг на кафето на световния пазар за трети пореден сезон през 2023 – 2024 г.

Виетнам, най-големият производител на Робуста в света, вероятно събра най-малката си реколта от четири години насам. Очаква се Бразилия, която е на второ място, да е с 5% по-нисък добив тази година, а прогнозите за продукцията на Индонезия са тя да е с 20% по-слаба поради неблагоприятните климатични условия.

*цена към 19:25

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още