IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният изпълнителен директор на Unilever се пенсионира в края на 2023 г.

Компанията започва да търси негов наследник, като ще вземе предвид както външни, така и вътрешни кандидати.

11:17 | 26.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Главният изпълнителен директор на Unilever Алън Джоуп. Снимка: Bloomberg
Главният изпълнителен директор на Unilever Алън Джоуп. Снимка: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Unilever Алън Джоуп планира да се пенсионира в края на 2023 г., обяви производителят на сапуните Dove и кубчетата бульони Knorr в понеделник - около два месеца след като инвеститорът активист Нелсън Пелц се присъедини към борда, съобщава Ройтерс.

Британският производител на потребителски стоки заяви, че бордът ще започне официално търсене на негов наследник, като ще вземе предвид както външни, така и вътрешни кандидати.

Източник, запознат с темата, е заявил, че „необичайното“ решение на Unilever да сподели с пазарите стъпката повече от година, преди Джоуп реално да се пенсионира, е продиктувано от опасения, че новината ще изтече, преди да бъде обявена официално.

Търсенето на Unilever започва във времена на растящи цени на храни и енергия, които удрят бюджетите на домакинствата и засягат негативно доверието на потребителите. Компанията е изправена и пред конкуренция за нов главен изпълнителен директор от Reckitt – производителя на продуктите Dettol.

Unilever започна годината нестабилно под управлението на Джоуп, който през януари отправи три оферти за подразделението за потребителско здраве на GlaxoSmithKline – едната за 50 млрд. паунда.

Ходът бе посрещнат с неодобрение от акционерите, някои от които разкритикуваха Unilever, че приоритизира устойчивостта над основния растеж.

През януари компанията обяви и, че ще съкрати около 1500 позиции в мениджмънта и ще преструктурира бизнеса си, за да се фокусира върху пет основни продуктови сфери. Това се случи дни, след като бе обявено, че Пелц, чрез компанията си Trian Partners, е натрупал дял от Unilever.

Trian не е отговорила веднага на искането за коментар.

„Непосредствената ни тревога е, че така имаме 15 месеца до пенсионирането му с главен изпълнителен директор, за който може да се смята, че е изгубил доверието сред служителите и други акционери“, казва анализаторът на RBC Джеймс Едуардес Джоунс.

„Това се случва във време, когато Unilever ще прилага и подготвя фундаментална реорганизация, без да споменаваме, че трябва да се справи с макроикономическата среда“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мениджмънт виж още

Коментари

Финанси виж още