IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата на един от най-нажежените пазари в света поевтиняха за първи път от 11 години

Обратът на жилищния пазар в Нова Зеландия се случва в момент, когато централната банка затяга паричната политика

13:50 | 11.08.22 г. 1
Въпреки спада на цените достъпността на жилищата в Нова Зеландия остава препятствие за мнозина. Снимка: Bloomberg LP
Въпреки спада на цените достъпността на жилищата в Нова Зеландия остава препятствие за мнозина. Снимка: Bloomberg LP

Спадът на жилищния пазар в Нова Зеландия е набрал скорост през юли, като ключов показател за цените на имотите е отбелязал първи годишен спад от 11 години насам, предават Bloomberg и Ройтерс.

Индексът на цените на Института за недвижими имоти се е понижил с 2,9% спрямо година по-рано, първи спад от 2011 г. насам, съобщи институтът. На месечна база показателят спада за пети пореден месец.

Некоригираните средни цени на жилищата в Нова Зеландия са намалели с 1,8% на годишна база.

Обратът в тенденциите при цените на жилищата се случва в момент, когато Новозеландската централна банка пристъпва към агресивно затягане на политиката, за да охлади търсенето и да ограничи инфлацията. Очаква се следващата седмица тя да приеме четвърто поредно повишение на лихвите с половин процентен пункт, с което официалната лихва ще достигне 3%. Централната банка дава сигнали, че повишаването на лихвите ще продължи.

През май тя прогнозира, че цените на жилищата ще намалеят с 8,1% тази година, а икономисти на банката предвиждат двуцифрени спадове.

„Макар че средните цени на жилищата показват годишен спад, достъпността остава препятствие за мнозина, като сега това се дължи на повишаването на лихвите, инфлацията и по-затегнатите критерии за кредитиране“, отбелязва Джен Баирд, главен изпълнителен директор на Института за недвижими имоти.

Цените на жилищата в Нова Зеландия нараснаха с над 40% в двете години до ноември 2021 г. Но комбинация от затягане на кредитирането, повече жилища и растящи лихви по ипотечните кредити натежава върху цените в момента, отбелязва Ройтерс.

 „Цените на жилищата има още накъде да спадат в настоящия цикъл, тъй като условията за кредитиране остават затегнати, а доверие липсва“, коментира Джеръми Каучман, старши икономист в Kiwibank в Уелингтън, цитиран от Bloomberg. Той очаква най-малко 10% спад през 2022 г. и отбелязва, че към момента индексът на цените само се е върнал на нивата от май 2021 г.

Но ускоряване на спадовете на цените на жилищата и признаците за охлаждане на икономическия растеж показват, че може да се наложи централната банка да забави темпа на бъдещи затягания на паричната политика.

„Продължаващият спад на жилищния пазар скоро ще натежи сериозно върху активността“, прогнозира Марсел Тейлиант, старши икономист в Capital Economics. Той очаква официалната лихва да достигне връх от 3,5% тази година спрямо връхна точка от 4%, каквато беше прогнозата на централната банка през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
За две години скочили с 40% , а сега за 5 месеца паднали с 1,8% ... :))) ... "Погром" би написал един дежурен по имоти тука ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още