IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емирът на Дубай стана ключов инвеститор в строителната компания зад Бурж Халифа

Имотният пазар в Дубай се възстанови силно след спада заради коронавирусната пандемия

18:00 | 12.08.22 г. 1
Шейх Мохамед бин Рашид е и вицепрезидент и премиер на ОАЕ. Снимка: Bloomberg LP
Шейх Мохамед бин Рашид е и вицепрезидент и премиер на ОАЕ. Снимка: Bloomberg LP

Емирът на Дубай ще стане вторият по големина акционер в компанията Emaar Properties в рамките на сделка на стойност 7,5 млрд. дирхама (2 млрд. долара), която ще даде на имотната компания пълен контрол върху ключов строителен проект в града, предават Bloomberg и Ройтерс.

Emaar ще изкупи дела от 50% на Dubai Holding в проекта Dubai Creek Harbour и ще финансира сделката поравно с пари в брой и с акции, става ясно от комюнике, публикувано късно в четвъртък. Dubai Holding е инвестиционната компания на шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум.

Сделката ще превърне шейх Мохамед във втория по големина инвеститор в Emaar, става ясно от съобщението, в което не се уточнява колко акции ще бъдат емитирани, нито общият дял, който Dubai Holding ще притежава. Дубай вече има дял от 24% в Emaar, която е строителната компания зад най-високата кула в света Бурж Халифа.

Книжата на Emaar поевтиняха с 3,5% в сутрешната търговия в петък в Дубай. Цената на акциите ѝ е нараснала почти три пъти спрямо дъното от март 2020 г. и с около 14 на сто от началото на годината.

Emaar спря строителството на части от проекта Dubai Creek Harbour през 2020 г. заради пандемията от коронавирус. Имотният пазар в града се възстанови силно оттогава, подкрепен от фактори като увеличаването на руските купувачи, търсещи пристан за богатството си, и умелото управление на пандемията от Дубай.

„Очакваме да продължим стратегическата си роля в развитието и разрастването на имотната индустрия в Дубай и в подкрепата на икономическия растеж в емирството“, отбелязва Dubai Holding, цитирана от Bloomberg.

В момента най-големият акционер в Emaar е Инвестиционната корпорация на Дубай, държавният фонд на емирството, който притежава 24,07% от акциите или 1,97 млн. акции, сочат данни на Refinitiv, цитирани от Ройтерс.

Dubai Creek Harbour – комплекс от жилища, търговски и офис площи, се очаква да е с площ от 6 кв. км след завършването си, става ясно от уебсайта на проекта. През първото полугодие на тази година Еmaar е постигнала продажби за 3,6 млрд. дирхама в проекта и за 4,2 млрд. дирхама за цялата 2021 г.

Шейх Мохамед бин Рашид е и вицепрезидент и премиер на Обединените арабски емирства. Дубай неотдавна листна акции в държавни компании и планира нови листвания в рамките на усилия за засилване на активността на фондовия му пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Добри цени в този Dubai Creek Harbour за апартаменти : 65кв с една спалня - 230х евра , иначе масовката е с 2-3 спални от 140 до 240кв средно по 600-850х евра ... А има и лукс изпълнения баш на лагуната по 1,5млн и нагоре ... :))) ... Бива ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още