IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските строителни компании в режим на оцеляване свиват инвестициите в имоти

През юли инвестициите в имоти са отбелязали най-големия си спад за годината

11:24 | 15.08.22 г.
Китайските строителни компании изпитват затруднения заради затягането на кредитирането от 2020 г. насам. Снимка: Bloomberg LP
Китайските строителни компании изпитват затруднения заради затягането на кредитирането от 2020 г. насам. Снимка: Bloomberg LP

Китайските строителни предприемачи, които са в „режим на оцеляване“, са намалили рязко инвестициите си в имоти през юли, а новозапочнатото строителство е отбелязало най-големия си спад от близо десет години, което показва, че изпитващият затруднения с ликвидността сектор няма да се възстанови скоро, пише Ройтерс.

Китайският имотен пазар съставлява около една четвърт от икономиката, но е обхванат от капиталова криза от лятото на 2020 г., което доведе някои лишени от средства строителни компании до спиране на плащанията по дълговете им и затруднения да завършат проекти. Влошаването на нагласите на купувачите също забавя новите инвестиции от строителните компании.

Инвестициите в имоти през юли са намалели с 12,3% на годишна база, най-големия спад през тази година, а новозапочнатото строителство от гледна точка на разгъната застроена площ се е свило с 45,4%, най-голямото свиване от януари-февруари 2013 г. насам, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националното статистическо бюро, публикувани в понеделник.

„Всички, с изключение на държавните компании, са в режим на оцеляване“, коментира високопоставен представител на базирана в Шънджън строителна компания, пожелал да остане анонимен.

„Всички очакваме възстановяване и се опитваме да ускорим продажбите, да намалим разходите и да купуваме по-малко земя. Но в край на краищата продажбите зависят от крайните потребители“, допълва той.

Лишените от средства имотни компании страдат заради затягането на кредитирането от 2020 г. насам, след като регулаторите издадоха строги указания за новото кредитиране за строителни компании, притеснени от спираловидните им дългове.

„Просто ще трябва да затегнем коланите и основният ни приоритет е да гарантираме, че жилищните проекти ще бъдат завършени“, казва представител на строителна компания, която преди време спря плащания по облигации.

„Наистина е трудно да набираш средства, след като надеждността ти вече е пострадала“, допълва представителят, пожелал да остане анонимен.

Опуснатите през юли заеми за строителните компании от банките са намалели с 36,8%, а набраният капитал от чужбина се е сринал с 200%, показват изчисления на Ройтерс на база данните на Националното статистическо бюро.

Заемите за домакинствата, включително ипотечни кредити, са се свили до 121,7 млрд. юана (18 млрд. долара) през юли спрямо 848,2 млрд. долара през юни, съобщи централната банка в петък.

Като отражение на влошените нагласи на купувачите цените на новите жилища са намалели с 0,9% на годишна база през юли, най-бързия темп на спад от септември 2015 г., като удължават низходящата серия след свиването с 0,5% през юни, сочат още изчисленията на Ройтерс.

Предприемачите се надяват, че регулаторите ще смекчат контрола си върху сектора след конгреса на управляващата Комунистическа партия през есента, на който се очаква президентът Си Дзинпин да си осигури трети мандат като лидер.

„Основните политики, свързани с предлагането, все още не са смекчени, което вероятно ще се случи след 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия“, коментира предприемач, който отказал да съобщи името си.

Между януари и юли инвестициите в имоти са намалели с 6,4% на годишна база, най-много от март 2020 г. насам.

Новозапочнатото строителство се е свило с 36,1% след спада от 34,4% през първото полугодие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още