IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис животът в Хонконг и Сингапур отново кипи

Служителите в големите азиатски градове се завръщат в офисите, а работата от разстояние остава в историята

12:52 | 17.08.22 г.
В Токио служителите, които работят от офиса, са достигнали 60% от нивото преди пандемията. Снимка: Akio Kon/Bloomberg
В Токио служителите, които работят от офиса, са достигнали 60% от нивото преди пандемията. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Докато големи градове в САЩ и други части на света все още изпитват затруднения да привлекат обратно служителите на бюрата им, работещи хора отново запълват офисите в бизнес хъбове в Азия като Хонконг и Сингапур, пише Wall Street Journal.

Малките апартаменти в Хонконг, в които често живеят няколко поколения, и ефективният транспорт помагат за съживяването на офисите, коментира Саймън Смит, старши директор на анализите в имотната компания Savills. Офисите осигуряват и безплатна климатизация по време на горещите летни месеци, храни и забавления след работно време.

Положението е сходно в Сингапур, който разхлаби ограниченията заради COVID-19 през април и спря да изисква от хората да показват документ за ваксинация, когато влизат в офис. Това позволи на компаниите да върнат повече служители в офиса и мнозина от тях се завърнаха с радост, тъй като времето за пътуване с надеждния градски транспорт обикновено е по-малко от един час в компактния град-държава.

Няма налични данни за целия Сингапур, но около 70% от служителите са се върнали в офисите в сградата One Raffles Quay в центъра на града, сочат данни на ARA Trust Management, тръст за инвестиции в недвижими имоти, който е частичен собственик на имота.

Наемите в централната част на Сингапур са нараснали с 2,4% през второто тримесечие спрямо предходните три месеца, сочат данни на правителството.

„Има нарастване на бизнес доверието и наемателите се опитват да си осигурят изгоден наем предвид цикъла на покачване на наемите на офиси“, коментира Лам Черн Вон, ръководител на изследванията и консултантските услуги в имотната компания Edmund Tie в Сингапур.

В допитване сред над 150 компании в Азия, публикувано тази пролет, имотната компания CBRE установи, че над една четвърт от тях няма да позволят работа от разстояние. Около 60% са заявили, че планират да позволят на служителите си да работят от разстояние известно време, но в рамките на тази група половината са казали, че очакват служителите да работят от офиса през повечето или през цялото време.

Притесненията в Азия заради COVID-19 отслабват въпреки задържането на силно заразни подварианти на омикрон. Япония регистрира повече нови случаи всеки ден, отколкото в друг период по време на пандемията, но правителството не е наложило извънредно положение и не призовава хората да работят от вкъщи, както направи при предишни вълни на пандемията.

Хонконг има други предизвикателства, включително потъпкването в последните години на продемократичните сили от Китай и напускането на чуждестранни граждани. Въпреки това консултантската компания Savills установи неотдавна, че първокласните офис площи в града отново са най-скъпите в света, като изпреварват тези в Лондон.

По-вероятно е световните компании да установят въведените в САЩ или в Лондон гъвкави правила за работа и в азиатските си офиси. Токио е по средата между САЩ и Хонконг в прехода към завръщане в офиса. Според института Nippon Life Insurance и компанията X-Locations, която анализира данни за локацията от мобилни телефони, делът на хората, които пристигат в офис сгради в Токио, е стабилен тази година на ниво от около 60% спрямо периода преди пандемията.

Някои японски компании възприемат американски политики, които позволяват на служителите да работят от дома през цялото време. През юни Toshiba уведоми служителите си, че планира да продължи да позволява работа от разстояние дори след края на пандемията, позовавайки се на допитване, според което те подкрепят тази политика.

Макото Сакума, който изследва работните тенденции за Nippon Life, казва, че равнището от 60% вероятно ще нарасне, когато или ако пандемията бъде заличена за постоянно. Той допълва, че според някои изследвания японските офис служители не са толкова продуктивни у дома, отчасти защото корпоративната култура в страната отдава голямо значение на „четенето на въздуха“ или невербалната комуникация за това какво мислят колегите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още