IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон и ключови германски градове остават офис пазарите с най-привлекателни цени в Европа

2023 и 2024 г. ще предоставят по-голяма яснота за ценообразуването, очаква консултантска компания

12:14 | 26.09.22 г.
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Лондонското Сити, Хамбург, Уест Енд в Лондон, Франкфурт и Берлин са офис пазарите с най-привлекателни цени в Европа, подкрепени от по-положителните перспективи за наемите в идните пет години и смекчаването на доходността във водещите седем германски офис пазара, сочи проучване на консултантската компания Savills.

Спрямо последното тримесечие средният спред между изчислената пазарна доходност и настоящата пазарна доходност на европейския офис пазар е намалял от 101 базисни пункта на 73 базисни пункта, което отразява както повишаването на безрисковата норма на възвръщаемост, така и понижаването на доходността от първокласни офиси на европейските пазари, пише консултантската компания.

„Германските градове Хамбург, Франкфурт, Берлин и Мюнхен (30 базисни пункта), централният бизнес квартал в Париж (15 б. п.) и Мадрид (15 б. п.) са на първо място, може би благодарение на по-високата ликвидност на тези пазари, и очакваме сходна тенденция на не толкова ликвидни пазари през идното тримесечие“, коментира Майк Барнс, асоцииран директор на европейските анализи в Savills.

„Третото тримесечие на 2022 г. бележи период на откриване на цените, тъй като виждаме, че процесите по продажба на офиси продължават повече време, а продавачите решават дали и кога да предложат наличности на пазара. 2023 и 2024 г. ще предоставят по-голяма прозрачност за ценообразуването, тъй като инвеститорите, разчитащи на дълг, се стремят да рефинансират при най-конкурентните лихви“, отбелязва Крис Гилъм, ръководител на отдела за офиси и европейски капиталови пазари в Savills.

„Възниква бонус за най-добрите офиси, разликата с вторичните, по-стари активи се разширява, стимулирана наред с други фактори и от ESG изискванията и несигурността при строителните разходи“, допълва той.

„През второто тримесечие на 2022 г. видяхме, че доходността от вторични офиси намалява със средно 26 базисни пункта спрямо средно 15 базисни пункта за първокласните офис площи. Очакваме доходността от вторични офиси да продължи да намалява, особено за по-стари активи, които се нуждаят от капиталови разходи“, отбелязва Гилъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още