IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община глобява "Трейс Груп" със 100 хил. лв. заради жълтите павета

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова изпраща сигнал до Софийската градска прокуратура

12:10 | 03.10.22 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Столична община налага глоба от 100 хил. лева на "Трейс Груп Холд" за допуснато увреждане на жълтите павета при ремонта на Зона 4 от градския център. След подаден сигнал за умишлено счупване на цяло керамично паве от строителен работник е съставен констативен акт от Столичната община, съобщи Bulgaria ON AIR.

Наказателното постановление ще бъде издадено в съответствие със Закона на устройство и застрояване на Столична община, тъй като той предвижда по-високи глоби за повреждане от Закона за културното наследство.

Жълтите павета, които са положени в центъра на София в началото на ХХ век, са обявени за единична урбанистична и архитектурно-строителна културна ценност през 2016 г. със заповед на министъра на културата по предложение на кмета на Столичната община и решение на Столичен общински съвет.

За допуснатото умишлено увреждане кметът на София Йорданка Фандъкова изпраща сигнал и до Софийската градска прокуратура.

Преди дни столичният кмет потвърди, че жълтите павета пред сградата на Народното събрание ще бъдат пренаредени.

Екипи на Столична община констатираха размествания на жълтия паваж на малки участъци от пътните платна на бул. „Цар Освободител“ пред сградата на парламента. Възложено е на фирмата-изпълнител да създаде организация за пренареждане на паважа в тези зони веднага след стабилизиране на времето и подходящи метеорологични условия.

При пренареждането ще се коригира надлъжната и напречната връзка с неремонтираните участъци. Това ще ограничи приплъзването на новонаредения паваж по посока на неремонтираното кръстовище при БАН, в което има широки фуги, позволяващи движение. Пренареждането на всички участъци, в което установено разместване, е за сметка на фирмата-изпълнител.

Обектът е част от основния ремонт на карето между бул. „Цар Освободител“, ул. „Московска“, бул. „В. Левски“ и ул. „Г. С. Раковски“, който е в процес на изпълнение и не е приет от Столичната община. Гаранцията на ремонта е пет години.

"Широките фуги при неремонтираната част позволяват разместване на павета. Зоната ще бъде пренаредена от фирмата, когато атмосферните условия позволяват", посочи пред bTV инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет на Столична община. Според него само при малка част от пренаредените павета се е получило разместване.

„По принцип трафикът е голям. Има кръстовище с пешеходна пътека. Шофьорите в тази зона набиват спирачки и правят допълнително усилие върху настилката и прехлъзване – избутване“, обясни Красимир Цоклинов, представител на фирмата изпълнител.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
RoyBatty
преди 1 година
Поредна мърлящина! В центъра на столицата! Пред народното събрание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още