IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите китайци са най-голямата група купувачи на луксозни имоти в Сингапур

Продажбите на имоти на чужденци в града държава наближават нивата преди пандемията

16:30 | 05.10.22 г.
Цените на жилищата в града-държава са нараснали с 3,5% през второто тримесечие. Снимка: Bloomberg LP
Цените на жилищата в града-държава са нараснали с 3,5% през второто тримесечие. Снимка: Bloomberg LP

Купувачи от континенталната част на Китай са придобили най-голям брой частни апартаменти в Сингапур тази година в сравнение с други чужденци, предава Bloomberg. Данните подчертават значителното богатство, което влиза в града държава от втората по големина икономика в света.

Купувачи от Китай са се сдобили с 932 частни жилища в първите осем месеца на годината, почти два пъти повече от закупените жилищни имоти от граждани на Малайзия, които са на второ място, сочат данни на компанията OrangeTee & Tie. Китайците са най-голямата група чуждестранни купувачи от 2016 г. насам с дял от 6,7% от общите сделки тази година. Делът им почти се е възстановил до нивата преди COVID. Топ пет на чуждестранните купувачи на имоти в Сингапур. Графика: Bloomberg LP Топ пет на чуждестранните купувачи на имоти в Сингапур. Графика: Bloomberg LP

Другите страни в топ пет на чуждестранните купувачи са Индия, следвана от САЩ и Индонезия.

Китайските купувачи са на първо място и при покупките от чужденци на луксозни имоти на цена над 5 млн. сингапурски долара (3,5 млн. щатски долара). Те са съставлявали 20% от общите продажби или 81 имота. На второ място са американските граждани със закупени 34 имота. Дял на Китай в продажбите на жилища на чужденци в Сингапур. Графика: Bloomberg LP Дял на Китай в продажбите на жилища на чужденци в Сингапур. Графика: Bloomberg LP

Общият брой на сделките с чужденци тази година също е близо до нивата преди пандемията, като е достигнал над 14 хил. до август.

Макар че Сингапур въведе ограничения на имотния пазар през декември 2021 г., като повиши гербовия налог за купувачите на втори дом и за чужденците, купуващи частни имоти, интересът не отслабва. Някои чуждестранни купувачи смятат, че луксозните имоти в града държава са по-евтини, отколкото в други градове.

Новите мерки за охлаждане на пазара, свързани със затягането на ограниченията за жилищните заеми и въведени тази седмица, „вероятно няма да бъдат значителни“ за хората с високо нетно богатство, пишат авторите на доклада.

Цените на жилищата в града държава нараснаха с 3,5% през второто тримесечие след кратко забавяне на ръста заради въведените ограничения в края на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още