IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Данков: Дигитализацията на всички сфери от живота е тенденция, която не може да бъде пренебрегвана

С платформата ни заявката за издаване на документи за имотна сделка отнема не повече от 5-10 минути, казва един от създателите на Мирител бг

09:00 | 28.11.22 г.
Снимка: Мирител
Снимка: Мирител

Пазарът на недвижими имоти е ключова тема в предизвикателни времена като днешните. Водещият сайт за обяви за имоти Imoti.net наскоро организира бизнес дискусия на тема „Пазарът на имоти в динамична среда". С един от участниците в дискусията - Радослав Данков, един от основателите на платформата Мирител бг, разговаряме за документалната част от осъществяването на имотна сделка, дигитализацията на услугите и използването им от всяка част на света.

- Г-н Данков, от колко време съществува платформата miritel.bg и какво ви мотивира да я създадете?

Платформата на miritel.bg за електронни справки и документи от административни места и частни регистри заработи в началото на 2022 г. Първоначално бяха активни само услугите, свързани със справки, а от средата на годината заработиха и тези за електронно заявяване на документи от общините, Агенция по кадастъра и Имотен регистър.

Дигитализацията във всички сфери на обществения живот е тенденция, която не може да бъде пренебрегвана. Все повече дейности е възможно да бъдат осъществявани направо през мобилни устройства, като по този начин се спестява значително количество енергия – време, нерви и пари.

Радослав Данков

Радослав Данков е един от създателите на Miritel.bg. Той е адвокат с 16 години практика в сферата на корпоративното обслужване и процесуалното представителство, помирител и медиатор.

"Мирител" ЕООД е компания за информационни технологии. Специализирана в предоставянето на CRM услуги в областта на правното обслужване. Собственик е на уебсайта miritel.bg - портал за посредничество при онлайн предоставяне на административни услуги, информация и документи от значение за упражняване и защита на права и законни интереси на физически и юридически лица.

- Колко са нормативните услуги, които предлагате към момента и планирате ли да ги разширите?

На сайта ни са активни 27 услуги, като най-популярни са справките за лица и имоти от Имотен регистър и Кадастър, както и издаването на документи за сделки с недвижими имоти: скица/схема на имот, данъчна оценка, удостоверения за тежести, за наследници, за семейно положение и пр.

В най-скоро време ще заработят услуги за смяна на партиди в комуналните дружества по електронен път.

Планираме до средата на следващата година да увеличим броят на предлаганите услуги до 100. 

- Документалната част при осъществяването на имотна сделка обикновено е доста тромава, бихте ли разказали как преминава процесът при вас?

Заявяването на целия комплект документи от няколко различни институции може да стане наведнъж с простото им избиране от съответната страница и включване в обща поръчка, като заплащането е интегрирано в сайта и може да се направи с банкова карта или чрез банков превод. По време на заявяването могат да се прикачат необходимите документи и да се даде допълнителна информация. На клиента се изпраща пълномощно през специално внедрена електронна платформа за подписване и идентификация, като процесът отнема 1-2 минути и се осъществява направо от мобилното му устройство. С това завършва ангажиментът на потребителя.

Готовите документи се доставят според заявката на клиента на посочен физически адрес във всяка точка на държавата или на електронна поща, ако са заявени и издадени като електронен документ.

- С кои общини и регистри работите, успявате ли и как точно да спазите заложените срокове?

На практика работим с всяка община в страната, с регионалните подразделения на Агенцията по вписванията и на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, а потенциално и с всяка друга централна или местна администрация, вкл. и с частни регистри, като тези на Камарата на ЧСИ, Нотариалната камара и отделни нотариуси и такива на доставчиците на комунални услуги.

Разбира се, колкото по-просто е за клиентите ни, толкова по-сложно е за нас да предоставим услугите по този начин и в срок. Процесът по логистиката и работата с толкова много и различни администрации често е истинско предизвикателство, а наличието на частни практики и тълкувания по законово установени процедури често граничи с „Параграф 22“. Въпреки това нямаме случай, в който да сме достигали до невъзможност да изпълним заявена услуга, което се дължи на дългогодишния опит и упоритостта на екипа на Мирител бг.

- Колко време отнема документалната част при финализирането на имотна сделка, когато се прави на гише и когато се използва вашата платформа?

Практиката ни в обслужването на граждани и корпоративни клиенти показва, че в административните услуги по издаване на необходимите документи за сделка с недвижим имот по конвенционален път се губят средно между 5 и 10 работни часа.

С платформата на Мирител бг това отнема на клиента ни не повече от 5-10 мин., като заявката може да бъде направена по всяко време на денонощието, от произволно място на света и направо от телефонния апарат.

Най-важното е, че услугите са така организирани, че всеки може лесно да ги заяви, буквално с 2-3 клика – най-възрастният ни клиент е на завидните 81 г. За използването на услугите на Мирител бг не е необходимо да се свалят и използват каквито и да било приложения, защото всички процеси работят направо през браузъра. 

- На последната дискусия на Imoti.net споменахте, че освен физически лица ваши клиенти са агенции за недвижими имоти и строителни компании. За какво най-често се обръщат те към вас?

С популяризирането на сайта ни все повече посредници по сделки с недвижими имоти и инвеститори търсят услугите ни. Въпреки че те са професионалисти и имат изградена организация за осигуряване на сделките си с необходимите документи, предлаганите от Мирител бг услуги за това спестяват много време и нерви.

Освен това има ситуации, при които разходите за осигуряване на документ са в пъти повече от нашите цени. Примери за такива ситуации са, когато сделката е за имот, който се намира в локация различна от тази на посредника и на собственика на имота или когато документ /удостоверение за наследници примерно/ следва да се издаде от община, която е далече от местоживеенето на лицето, на което следва да се издаде документът.

Също така услугите ни се ползват и от много българи, а и чужденци, които живеят или са временно извън страната.

Платформата на Мирител бг е насочена към осигуряване на необходимите документи чрез заявка по електронен път, но някои клиенти, вкл. агенции, възлагат на екипа ни осигуряване на сделките си от началните проверки на статута на имотите и правата на титулярите на собствеността, през договарянето на условията по сделките до финализирането им с нотариален акт.

- Склонни ли са българите да използват подобна електронна услуга, доколко сигурна е тя от гледна точка на защитата на личните данни?

Възходът на електронните услуги е видим с просто око от всеки и особено в последните две години. Дигитално се трансформират цели направления от обществения живот и бизнеса. Това води до нарастване на нивото на дигитална грамотност на потребителите и все по-лесно възприемане на нововъведения във всички направления.

Използването на всяка услуга се определя от факта дали тя решава конкретни проблеми, дали пести време, усилия и пари. Услугите на Мирител бг отговарят на тези условия и затова те са все по-търсени от потребителите. За последните шест месеца имаме обслужени над 1000 клиенти, които са изключително впечатлени от уникално достъпния начин на предоставяне на услугите, от бързината и качеството на обслужване, а ръстът за периода надхвърля 100% месечно.

Сигурността на данните е основен въпрос за всеки електронен бизнес. "Мирител" ЕООД инвестира от 4 години в придобиването на софтуер, технологии и екип, които гарантират физически и организационно най-високо ниво на защита. Благодарение на тези инвестиции друго направление в дейността на дружеството е предоставянето на CRM услуги на няколко външни организации.

Що се отнася конкретно до личните данни, се натъкваме с учудване понякога на неразбиране на същността на гарантирания достъп до информацията относно имотите. Някои хора инстинктивно разсъждават, че тази информация е лична тайна, докато смисълът на Имотния и Кадастралния регистри на недвижимите имоти е тя да е публична с цел всеки правен субект да може във всеки момент да установи със сигурност кой е собственикът на един недвижим имот, с какви ограничени вещни права и тежести е обременен той – това е гаранция за сигурността на оборота, което е основна цел на всяка икономика.

- Мирител е партньор на Годишните награди на Imoti.net, които целят да насърчат добрите практики в брокерския бранш. Защо тази кауза е важна за вас?

На първо място искаме да изразим голямата си благодарност към екипа на „Годишните награди на Imoti.net“, че ни забеляза и покани на това престижно събитие.

„Годишните награди на Imoti.net“ са стандарт за постижения в брокерския бранш и присъждат отличия, към които се стремят всички в общността. Добрите практики в бранша са кауза, която е важна за всеки член на обществото ни. Те имат отражения в живота и работата на всеки гражданин, а често са и лице на страната ни и извън нея. Като юристи имаме професионално отношение към процесите и практиките в посредничеството при покупко-продажба на недвижими имоти. Радваме се, че с електронните услуги на Мирител бг за осигуряване на документи и справки за сделки с имоти можем да допринесем за оптимизиране на тази дейност, което придобива изключителна важност в динамичната среда на настоящото време.

Последна актуализация: 11:36 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още