IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирма на Тръмп е осъдена за данъчна измама

Trump Organization не е декларирала и плащала данъци върху допълнителните възнаграждения на мениджърите

07:45 | 07.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Финансовият директор на семейната компания на бившия американски президент Доналд Тръмп – Алън Вайселберг. Снимка: Bloomberg
Финансовият директор на семейната компания на бившия американски президент Доналд Тръмп – Алън Вайселберг. Снимка: Bloomberg

Бизнес империята на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп беше осъдена за данъчни измами и други финансови престъпления. Съдът постанови, че Trump Organization е „призната за виновна по всички обвинения", заяви окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг в Twitter. Съдебните заседатели считат за доказано, че дружеството не е декларирало и платило данъци върху допълнителните възнаграждения на мениджърите, като това е ставало в продължение на 15 години, предава Ройтерс. 

Компанията, която управлява хотели, голф игрища и други недвижими имоти по целия свят, е заплашена от глоба в размер на повече от 1,5 млн. долара. Точното наказание ще бъде обявено на 13 януари. Доналд Тръмп не е обвинен лично. „Става дума за алчност и измама. Никоя компания не е над закона в Манхатън“, обясни Браг.

Компанията не се признава за виновна. 

Въпреки че не се очаква глобата да бъде съществена за компания с размерите на Trump Organization, присъдата може да усложни способността ѝ да извършва стопанска дейност, като изплаши кредитори и партньори.

Делото беше съсредоточено върху обвинения, че компанията е плащала лични разходи на топ мениджъри, като безплатни наеми и лизинги за автомобили, без да отчита приходите и им е изплащала бонуси, сякаш са били независими изпълнители.

Довереник на Тръмп се признава за виновен

Дългогодишният главен финансов директор на семейния холдинг Алън Вайселберг например е получил пари за луксозен апартамент в Манхатън, два служебни автомобила Mercedes за себе си и съпругата си, както и за училищни такси за внуците си. Като част от споразумението с прокуратурата дългогодишният довереник на Тръмп се призна за виновен и даде показания срещу компанията.

Бизнесът с недвижими имоти на бившия президент е обединен в Trump Organization, която се състои от стотици отделни компании. Искът е насочен конкретно срещу Trump Corporation и Trump Payroll Corp.

През 70-те години на миналия век Тръмп пое семейния бизнес от баща си Фред Тръмп. След победата си на президентските избори през 2016 г. той предаде управлението на бизнеса на синовете си Доналд Джуниър и Ерик. В началото на процеса Тръмп заговори, както и в миналото, за „лов на вещици" в онлайн платформата Truth Social, на която е съосновател. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още