IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството у нас се връща към годишен растеж за първи път от пет месеца

Строителната продукция през октомври е на плюс както на месечна, така и на годишна база, сочат данни на НСИ

14:42 | 09.12.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Строителството у нас се връща към годишен растеж през октомври за първи път от пет месеца насам, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Строителната продукция е отбелязала ръст от 1,8% спрямо същия период на миналата година, а както сградното, така и гражданското и инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, са на плюс.

Сградното строителство се е повишило с 1,9%, след като през септември отбеляза първи годишен спад от април насам. За инфраструктурното строителство увеличението с 1,8% е първото на годишна база от май насам.

Строителството е в зеления сектор и при сравнение на месечна база с покачване от 0,7% след повишението с 0,2% през септември. Сградното строителство продължава и ускорява леко възходящата си тенденция от края на лятото с ръст от 0,6%. Инфраструктурното строителство също е на плюс с 0,8 на сто, като за него октомври е трети пореден месец на повишение на месечна база.

Тази година строителството у нас е изправено пред изпитания, свързани с покачването на цените на строителните материали след началото на войната в Украйна и липсата според бранша на работещ механизъм за индексиране на договорите с публични възложители.

Междувременно по-рано през тази седмица регионалният министър арх. Иван Шишков съобщи на заседание на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, че до няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагането на индексацията на договорите в строителството. Това се налагало заради изразени притеснения от общините и някои ВиК дружества около прилагането ѝ. Шишков напомни, че свободният финансов ресурс по оперативните програми „Региони в растеж“ и  „Околна среда“ е около 15%, което означава, че с толкова може да се индексират целите договори за изпълнение на инвестиционни проекти, а не отделните строителни дейности в тях.

Ако 15-те процента от оперативните програми не покриват дължимите суми по индексацията, ще трябва да се предвидят допълнителни средства в бюджета за догодина, които да се изплатят  на строителите, каза регионалният министър.

От изслушването на Шишков се разбра още, че нова работна група ще дискутира казуса с разплащанията към пътни фирми, ремонтирали пътната мрежа чрез възлаганията за текущ ремонт и поддръжка. В състава ѝ ще бъдат включени представители и на министерствата на вътрешните работи, на финансите и на правосъдието, защото казусът с изплащането на оставащите 50% от общините суми е юридически.

Строителни фирми вече са започнали да завеждат искове срещу АПИ. „Ако не платим договореното, може да се окаже, че ще нанесем по-големи щети на бюджета“, предупреди регионалният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още