IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задълбочаващият се спад на жилищния пазар от САЩ до Китай създава риск за световния растеж

По-високите лихви по ипотечните кредити засягат доходите на домакинствата и създават опасност за продължителен спад на цените

11:03 | 01.02.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Колебливите имотни пазари в голяма част от света създават нов риск за световната икономика, тъй като по-високите лихви подкопават финансите на домакинствата и заплашват да задълбочат спада на цените, пише Bloomberg.

Публикувани тази седмица данни показват, че спадът на американския жилищен пазар продължава пети пореден месец, понижаването на продажбите на жилища в Китай се запазва, а спадовете на цените в Австралия и Нова Зеландия не показват признаци на край.

Спадащите цени на жилищата заплашват да подкопаят доверието на потребителите и натежават върху разходите на домакинствата, които бяха един от малкото положителни фактори за световната икономика миналата година. Инвестициите също може да понесат удар, тъй като предприемачите ограничават проекти в отговор на намаляващите цени, отслабващото търсене и по-високите лихви по кредитите.

В САЩ миналогодишният ръст на лихвите по ипотечните кредити смрази жилищния пазар и доведе до най-големия годишен спад на продажбите на стари жилища от над десет години. Това подложи на натиск цените, особено в части от страната като Сан Франциско, където достъпността вече беше ограничена.

Натискът се очаква да продължи по време на кампанията на Федералния резерв за укротяване на инфлацията. Очаква се ръководителите на централната банка да повишат лихвите с четвърт процентен пункт в края на двудневната си среща в сряда до диапазон от 4,5%-4,75%.

Китай изостава

Забавянето на имотния пазар в Китай, втората по големина икономика в света, не показва признаци на отслабване, въпреки че властите увеличават усилията за съживяване на индустрията. Продажбите на нови жилища са намалели с 32,5% през януари спрямо година по-рано, показаха първоначални данни на China Real Estate Information Corp. от вторник.

Ръководителите на страната предприеха стъпки за смекчаване на условията за финансиране на изпитващите ликвидни затруднения предприемачи в последните месеци, като прекратиха кампанията за намаляване на задълженията, която предизвика вълна от спрени плащания и попречи на икономическия растеж в страната.

Местните власти също засилиха мерките за стимулиране на покупките на жилища, включително като намалиха лихвите по ипотечните кредити и смекчиха изискванията за първоначална вноска. Тези мерки едва ли ще подкрепят продажбите до средата на годината, смята анализаторът от Bloomberg Intelligence Кристи Хун.

Перспективите за продължаваща слабост на имотния пазар в Китай е потенциален насрещен вятър според Nomura Holdings, която иначе има оптимистични очаквания за растежа през тази година. В бележка до клиенти икономисти на компанията посочиха официалната позиция, че „жилищата са за живеене, не за спекулация“ и определиха намаляващите цени като спирачки за спекулативно търсене.

Австралия, Нова Зеландия

Цените продължиха да намаляват в Австралия и Нова Зеландия през януари, като спадът вероятно ще се задържи, тъй като имотният пазар и на двете страни все още не е усетил в пълна степен ръста на лихвите през миналата година.

Много домакинства в Нова Зеландия са с ипотечни кредити с фиксирана лихва, която все още не е актуализирана на ново, по-високо ниво. Затова икономисти прогнозират, че цените на жилищата ще продължат да намаляват и ще бъдат с най-малко 20% под връхната им точка от края на 2021 г. до началото на 2024 г.

В столицата Уелингтън цените вече са намалели с 18,1% на годишна база, показват данни на CoreLogic. В най-големия град Оукланд те са надолу с 8,2 на сто. Цените на жилищата в Нова Зеландия отбелязват най-големия си годишен спад от финансовата криза насам. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата в Нова Зеландия отбелязват най-големия си годишен спад от финансовата криза насам. Графика: Bloomberg LP

Сходна е картината в Австралия, където ръст на вноските по ипотечните кредити за хората, чиито ипотеки преминат към по-високи плаващи лихви тази година, се очаква да натежи върху потреблението, сочи доклад на Bloomberg Intelligence.

Вноските по 15% от жилищните заеми може да нараснат с над 80%, когато изтекат ултраниските фиксирани лихвени проценти, считат анализаторите Мошен Крофтс и Джак Бакстър. Според тях ударът за доходите на домакинствата ще бъде равносилен на 2,2 процентни пункта от продажбите на дребно.

Жилищният пазар се охлажда дори в Сингапур, който беше по-устойчив от много други пазари. Цените на жилищата нараснаха само с 0,4% през четвъртото тримесечие на 2022 г., най-бавния темп от над две години, сочат публикувани миналата седмица данни. Продажбите през декември достигнаха почти 14-годишно дъно.

Но част от причините за спада са свързани с недостига на нови жилищни имоти и анализатори очакват продажбите да нараснат, след като предлагането се увеличи. Заможни купувачи също подкрепят луксозния пазар.

Светъл лъч идва от Хонконг, където се виждат признаци за възстановяване на жилищния пазар с повторното отваряне на границата с континенталната част на Китай. Продажбите на нови жилища в града нараснаха с над 50% тази година, подкрепени от натрупаното търсене от купувачи от континенталната част, сочат данни на Bloomberg Intelligence.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 23 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Бива ли такова нещо сега ?Как се чувства българина ,който само допреди 5-6 месеца безпаметно,като едно стадо овце се беше юрнал да купува де що има имот,само имот да е ,няма значение от цената и какъв е -имот,имот,имот ,да спасява парите защото от всички медии от Труд и Блиц до Инвестор ,бълваха статия,след статия ,анализ ,след анализ ,как българина инвестирал ,как имота бил стабилен и пазел парите от инфлацията ,само че имотите станах като гъба от тая инфлация,и народа я пое стабилно ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още