IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притежателите на ипотека във Великобритания залагат, че предстои лихвено понижение от АЦБ

Все повече от гражданите на Острова се насочват към сделки за кредити с плаваща лихва, следваща движенията на основната лихва на АЦБ, тъй като е по-евтино

11:55 | 02.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Заемополучателите във Великобритания се насочват към заеми с плаваща лихва, която следва движенията на основната лихва на Английската централна банка (АЦБ), залагайки, че регулаторът скоро ще започне да одобрява лихвени понижения, съобщава Bloomberg.

Делът на хората, търсещи заем с плаваща лихва, когато закупуват жилище или реипотекират, нараства над двойно, след като ръстът в цената на кредитите сложи край на ерата на евтините сделки с фиксирана лихва миналата година.

Търсения за различни типове ипотеки. Източник: Bloomberg L.P. Търсения за различни типове ипотеки. Източник: Bloomberg L.P.

Домакинствата все повече се насочват към сделки с променливи показатели, отколкото към такива, с които ще са притиснати към стената с висока лихва за няколко години - промени, които сигнализират за пауза в дългосрочната тенденция на предпочитаните оферти за кредити с фиксирана лихва в Обединеното кралство. Това раздвижване може да накара решенията на централната банка да се влеят по-бързо в икономиката на страната.

Около 1,7 млн. души, които притежават жилище и ипотека, са на такива сделки с плаваща лихва, като те са изложени на промените в основната лихва на АЦБ. Все повече обаче може да поискат смяна към такъв погасителен план, отчасти защото основните разходи са по-ниски, отчасти защото някои залагат, че АЦБ скоро ще сложи край на най-бързия си цикъл на парично затягане от три десетилетия насам.

Около една пета от тези, които повторно ипотекират жилището си, са търсили оферти за плаваща лихва през ноември и декември, което е ръст спрямо отчетените близо 5% година по-рано, сочат данни на Koodoo, които събират информация от сайта си за сравнение на ипотеки. Делът на търсенията от тези, които искат да закупят жилище, за такива сделки се увеличава от 7% и 8% респективно в последните два месеца на 2021 г. до съответно 24% и 21% година по-късно.

"Не искаш да "се заключиш" с лихва над 5% за пет години", каза Андрю Уишхарт, имотен икономист в Capital Economics. “Хората като цяло смятат, че лихвите по ипотеките няма да останат високи - както бяха през октомври и ноември - за дълго време. Със сигурност, на петгодишна база, вероятността е, че ще спестите пари, ако сте с плаваща лихва".

Тази промяна в търсенията до голяма степен настъпи във втората половина на 2022 г., когато пазарните сътресения след отменените бюджетни промени, предложени от правителството на тогавашния премиер Лиз Тръс, и лихвените повишения на АЦБ оскъпиха ипотеките.

Инвеститорите очакват основната лихва на АЦБ да достигне връх от 4,5% това лято, като е възможно да има малко лихвено понижение до края на 2023 г.

Някои граждани на Обединеното кралство се насочват към такива сделки, тъй като очакват лихвите да достигнах връх от максимум 4,5%, смята Антъни Кодлинг, бивш жилищен анализатор в Jefferies, който в момента ръководи имотния уебсайт Twindig. На фона на офертите с фиксирана лихва значително над 5%, има повече логика да се избере плаваща лихва, смята експертът.

"В следващите 2 до 5 години все повече собственици на жилища очакват цената на ипотеките да намалее", добавя Кодлинг. "Не искат да се съгласяват на лихва днес, която може да бъде по-ниска в бъдеще".

Лихвени проценти по жилищните кредити в Обединеното кралство. Източник: Bloomberg L.P. Лихвени проценти по жилищните кредити в Обединеното кралство. Източник: Bloomberg L.P.

Средната фиксирана лихва по двугодишен жилищен кредит е била 5,46% в понеделник (30 януари), показват данни на Moneyfacts Group Plc. Показателят постепенно намаля, след като достигна 14-годишен връх от 6,65% през миналия октомври.

За сравнение - средната плаваща лихва при двугодишен заем е била 4,39% в понеделник, посочват от Moneyfacts. Това означава по-евтини месечни вноски за хората с такива сделки.

"Сигурен съм, че фиксираните лихви по ипотеките нараснаха след минибюджета в отговор на покачилите се лихвени проценти по суаповете", каза Том Бил, ръководител по жилищни проучвания във Великобритания в Knight Frank. “През последните шест до девет месеца този спред между лихвата на АЦБ и променливите лихви се сви и смятам, че това вероятно ги прави по-привлекателният избор", допълва Бил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още