IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски регулатор: Руски олигарси може да инвестират в бизнес имоти, за да избегнат санкциите

Непрозрачната структура на собствеността в сектора са удобно прикритие за санкционирани лица, предупреди FinCen

10:55 | 03.02.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Американските банки трябва да са бдителни за опити на руски олигарси да заобиколят американски санкции, като инвестират в бизнес имоти, съобщи надзорен орган към американското министерство на финансите, пише Wall Street Journal.

Богати руснаци с връзки с Кремъл вероятно се опитват да избегнат икономическите санкции върху тях в САЩ, като местят пари към сектора на бизнес имотите, където сложни методи за финансиране и непрозрачна структура на собствеността може да помагат на лоши играчи да крият средства, съобщи Бюрото за финансови разследвания (FinCEN).

Бюрото, което изпълнява двойна роля като служба за финансово разузнаване и регулатор на борбата с прането на пари в САЩ, получава доклади за съмнителна дейност, които финансовите институции са длъжни да изпратят, ако имат подозрения, че дадена трансакция е незаконна по своето естество. Ръководителите на правоприлагащите органи може да се запознаят с докладите, когато правят разследвания на финансови престъпления.

Администрацията на Байдън наложи санкции на заможни руснаци като част от реакцията си на нашествието на президента Владимир Путин в Украйна миналата година, като постави приближените до руското правителство в черни списъци, целящи да прекъснат достъпа им до финансовата система в САЩ.

Предупреждението на FinCEN е поредното усилие на финансовото министерство да не позволи на санкционирани руснаци да намерят начини да избягват такива финансови ограничения. В доклада от 11 страници FinCEN изброява редица потенциални червени линии и типологии, за които според бюрото банките трябва да внимават.

„Благодарение на международния натиск и икономическите ограничения, които над 30 страни налагат на Русия заради жестоката ѝ война срещу Украйна, санкционираните руски елити все повече остават без варианти за преместване или скриване на натрупано по неправомерен начин богатство“, заяви изпълняващият длъжността директор на FinCEN Химамаули Дас.

От банките обикновено не се изисква да проверяват самоличността на хора, които притежават под 25% от офшорни фондове. Санкционирани лица може да продължат да намаляват дяловете си, за да не бъдат засечени, като в същото време запазват контрол над фонда, предупреждава FinCEN.

Олигарсите може да използват и кухи компании, многопластови юридически лица или тръстове или да прехвърлят активите си на членове на семейството или бизнес партньори, за да скрият собствеността си, допълва бюрото.

Санкционирани лица не само инвестират в луксозни имоти. В някои случаи те търсят по-незабележими инвестиции, носещи стабилна възвръщаемост, без да привличат нежелано внимание. Подобни стратегии за избягване на санкциите е вероятно да се прилагат както в малки до средни американски градове, така и в най-големите градове в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още