IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур детронира Ню Йорк като най-бързо растящия пазар на жилища под наем в света

Прераждането на градовете след пандемията създава дисбаланси между търсенето и предлагането на много места

16:25 | 21.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сингапур измести Ню Йорк като града с най-бърз ръст на наемите на жилища в света. По данни на консултантската компания Knight Frank през третото тримесечие на миналата година цените на наемите в града държава са нараснали с 23% на годишна база и с 28% през четвъртото тримесечие. Ограниченото предлагане и силното търсене тласкат цените нагоре, допълва компанията.

„Около 17 хил. нови частни жилища се очаква да бъдат завършени в Сингапур през 2023 г., това трябва да донесе известно успокоение на натиска върху домовете“, коментира Ленард Тай, ръководител на анализите за Сингапур в Knight Frank.

Но дотогава собствениците на имоти ще продължат да доминират на пазара, а наемите вероятно ще растат още, отбелязва Тай. Новите визови правила в Сингапур, въведени през януари 2023 г., предлагат петгодишна работна виза на конкретни специалисти, работещи в технологичната област, които печелят над 30 хил. сингапурски долара на месец. Мярката вероятно ще повиши още повече търсенето от наематели.

Ню Йорк заема второ място в годишната класация с ръст от 19% на цените на наемите. Те са се повишили с 48% спрямо пандемичното им дъно през четвъртото тримесечие на 2020 г. Ограничените наличности – обявите на имоти под наем са намалели с 15% през декември спрямо връхната им точка през август, наред с по-високите лихви по ипотечните кредити за бъдещите купувачи водят до дисбаланс между търсенето и предлагането.

Лондон е на трето място в класацията с ръст на наемите на луксозни жилища от 18% през четвъртото тримесечие. Търсенето остава силно, като наемателите са били с 27 на сто над средното петгодишно равнище през ноември. Knight Frank прогнозира, че в центъра на Лондон наемите на имоти ще нараснат с 6 на сто през 2023 г., тъй като потенциалните купувачи изчакват отминаването на възможни сътресения за икономиката преди да обмислят покупка на дом.

Прераждането на градовете след пандемията създава ограничени наличности на редица наемни пазари на луксозни жилища в света. Торонто и Токио регистрират годишен ръст на наемите от съответно 15% и 8%, като двата пазара са изправени пред конкурентно търсене.

Хонконг отчита най-големия спад на наемите на луксозни имоти на годишна база с 6,4%. Много международни корпорации отлагат плановете си за разширяване в региона, затова търсенето от корпоративни наематели намалява.

Много инвеститори гледат към наемния пазар като на убежище срещу инфлацията, което предоставя сигурност при сътресения на икономиката, затова Knight Frank очаква инвестициите на основни пазари за луксозни жилища под наем да останат силни в краткосрочен и средносрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още