IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в Нова Зеландия са на най-ниското си ниво от 1983 г.

Само през февруари тази година са отчетени най-малко продажби за този месец от годината от 1981 г. насам

11:17 | 23.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на жилища в Нова Зеландия спаднаха до най-ниското си ниво от почти 40 години на фона на понижаването на цените и повишаването на лихвите, съобщава Bloomberg.

В 12-те месеца до февруари в страната са осъществени 60 589 продажби, сочат данните на CoreLogic New Zealand, публикувани в четвъртък. Това е понижение с 33% спрямо годината до февруари 2022 г. и е най-бавният годишен темп на продажби от октомври 1983 г.

Само през февруари продажбите на жилища са достигнали най-ниското си ниво за този месец от годината от 1981 г. насам.

Продажбите на жилища в Нова Зеландия отчитат рязък спад. Графика: Bloomberg LP Продажбите на жилища в Нова Зеландия отчитат рязък спад. Графика: Bloomberg LP

Цените на жилищата в страната отбелязаха рязък спад през миналата година, тъй като централната банка повишава лихвите, за да се бори с инфлацията. Макар да има признаци, че лихвите по заемите доближават връхната си точка, перспективите за рецесия през 2023 г. продължават да тласкат цените към понижение, карайки купувачите да остават извън пазара.

„Купувачите с осигурено финансиране знаят, че може да не бързат, тъй като обявите са в изобилие, а цените намаляват“, коментира Келвин Дейвидсън, главен икономист, специализиран в пазара на недвижими имоти, в Corelogic NZ. „Това е рецепта за ниски нива на продажби“, допълва той.

CoreLogic отчита, че обявите за продажба на имоти са с 16% повече спрямо година по-рано.

Купувачите на първо жилище са придобили по-малък дял от имотите през февруари, което може да е сигнал, че някои от тях достигат лимита си на фона на високите лихви, допълва Дейвидсън.

Средните лихви по двегодишни жилищни заеми през февруари са достигнали около 6,5% спрямо 4,1% година по-рано, сочат данни на централната банка за кредитополучателите с първоначална вноска от 20%.

Цените на жилищата са намалели с 14% през миналата година и икономисти очакват още спадове тази година.

Перспективите за трудовия пазар в забавящата се икономика ще бъдат ключов двигател за мащаба на спада, коментира Дейвидсън.

„Ако заетостта се задържи висока и безработицата расте само заради по-голямата работна сила, това трябва да изолира цените на имотите до известна степен. Загуби на работни места ще бъдат нов насрещен вятър за жилищния пазар“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още