IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от емблематичните небостъргачи в Ню Йорк беше продаден на публичен търг на изненадващ купувач

Триъгълната кула Flatiron Building е обявена за забележителност на града през 1966 г.

12:25 | 23.03.23 г.
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

121-годишната триъгълна сграда Flatiron Building, една от забележителностите на Ню Йорк, която присъства на много картички с гледки от Манхатън и се е появявала във филми като „Спайдърмен“ и „Годзила“, отваря нова глава в историята си, след като беше продадена на публичен търг за 190 млн. долара на изненадващ кандидат, съобщават американски медии.

Джейкъб Гарлик, чийто профил в LinkedIn го представя като управляващ партньор в Abraham Trust, стана победител в търга, надделявайки над Джефри Гурал, президент на GFP Real Estate, която с партньорите си вече притежава 75% от сградата. Двамата се впуснаха в ожесточено наддаване в сряда, каквото Гурал не очаквал на търга, проведен пред сградата на съда на окръг Ню Йорк в Долен Манхатън.

11 души бяха регистрирани за участие в търга, който започна при цена от 50 млн. долара, но само Гарлик и Гурал увеличаваха офертите си до самия край.

След края на търга Гурал призна, че е малко разочарован от загубата. „Това беше известна изненада“, коментира той пред CoStar News и допълни, че обикновено не участва лично в търгове, но в случая направил изключение, тъй като ставало въпрос за емблематична сграда.

Гарлик беше силно развълнуван от победата в търга. Той отбеляза пред CoStar News, че „ще гарантираме, че тя ще остане една от най-емблематичните сгради в Ню Йорк“. Гарлик отказа да разкрие подробности за бъдещите планове за Flatiron. „За нас е голяма чест да сме собственици на сградата“, изтъкна той.

Победителят трябва да плати 19 млн. долара, или 10% от общата сума, до петък.

Публичният търг беше организиран след заведени дела вследствие на няколко спора между GFP и миноритарния собственик на Flatiron Натан Силвърстейн, който предложи разделяне на сградата. По-рано тази година съдия от Върховния съд на щата Ню Йорк одобри продажбата на публичен търг.

22-етажната сграда с площ от малко над 23 хил. кв. м беше празна, откакто издателството Macmillian Publishers, което наемаше цялата кула, се изнесе, за да се установи в центъра на града през 2019 г. На приземния етаж T-Mobile остава дребен наемател с над 270 кв. м.

Сградата отваря врати през 1902 г. и е проектирана от чикагския архитект Даниел Бърнхем като един от първите небостъргачи в Ню Йорк. Flatiron, която се намира на Пето авеню, беше определена за забележителност от Комисията за опазване на забележителностите на Ню Йорк през 1966 г.

При вземането на решението комисията съобщи, че триъгълната форма придавала на кулата в стила на Френския Ренесанс „специален характер и поетични качества“.

Комисията допълни, че „за Ню Йорк от 1902 г. тази сграда представлява самата същност на модернизма“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още