IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите в София – най-евтини спрямо европейските столици 

Усеща се слабо намаление на търсенето и лек спад на цените на квадратен метър, но не се очакват драстични понижения, смята Томас Станишев от Galardo

07:00 | 27.03.23 г. 7
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

София се нарежда доста ниско по ценови нива на имотите спрямо други големи градове в Европа. Тя е на последно място спрямо другите европейски столици по средна цена, а азарът има накъде да расте. Това мнение изрази Томас Станишев, директор на Galardo Redl Estate, в предаването „Клуб Investor“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Станишев посочи, че за момента трусовете в банковия сектор нямат ефект върху нашия пазар. „Търсенето от купувачите е още голямо“, добави той.

По негови думи към момента се усеща слабо намаление на търсенето и лек спад на цените на квадратен метър, но не се очакват драстични понижения. 

„Трудно е да се каже накъде ще отиде пазарът. Ръстът на цените се стабилизира, ще има плато, той няма да продължи“.

Според експерта цените на имотите в южните квартали на София започват от 1300-1400 евро на кв. м, има рекордни продажби в центъра за над 5000 евро на кв. м.

Той отбеляза, че от значение за купувачите са локацията, разпределението, нивото на завършеност на сградата, развитието на района. „Търсят се и панелени жилища, все още има такива сделки“, каза още гостът.

Станишев е оптимист по отношение на банковите регулации и кредитирането – не очаква огромна промяна в сектора и смята, че пазарът ще продължи да расте.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

7
rate up comment 18 rate down comment 2
baba_meca
преди 1 година
До: nkavrakov1982 И в кеш също е най-добре да се купува когато цените са най-ниски ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
До: sssaaaТомас Станишев,агенция Galardo Real estates,май трябва ние да ги обявяване вече,понеже от Инвестор не качват платените фактури,сега ако не са платени статиите остава големия въпрос ,защо се пише и се качват анализи и внушения ,обобщения за пазара и очаквания от ...хора,компании,които имат интерес цените да са високи ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
Сега не стана ясно от статията кой точно паяк плати за нея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Има много спорове и анализи относно цените на жилищата и кога е по добре да се купи.Ако някой иска жилище с кредит ,за него е най добре да купи когато цените са максимално ниски или са спаднали значително,защото да ,той ще купи при ниски цени,лихвата ще му е висока но анализите показват че тогава той ще купи с много по малко дълг който ще плаща като главница а после може и лихвата да си намали с рефинансиране след време ,но купи ли с висока цена ,спасение няма ,самия дълг като обем е голям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Преди 12 месеца ,всички брокери,строители,агенции за недвижими имоти,кредитни консултанти се надпреварваха,по медии да обясняват как цените само ще растат,как лихвите ще са ниски ,как България е остров на стабилността,12 месеца по -късно вече имаме промяна в говоренето,и истината е че целия бранш се храни от кредита който стоварва върху гърба на хората търсещи жилища.Реалността удари България ,защото в целия свят имотните пазари падат,заради обрата в политиката на Централните банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
Заплатите в СФ са най-ниските от всички Европейски столици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 4
melon
преди 1 година
В България квадратният метър е девалвиран. Но като има шарани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още