IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойността на хотелите в Европа е нараснала с 3% през 2022 г.

Заетостта все още не се е върнала на нивата отпреди пандемията, но очакванията са това да се случи в следващите месеци

17:12 | 31.03.23 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Стойността на хотелите в Европа е нараснала с около 3% през 2022 г., като Париж, Лондон, Цюрих, Амстердам и Рим остават градовете с най-високооценените хотели на Стария континент. Това показва годишният индекс на оценките на европейските хотели (HVI), публикуван тази седмица от консултантската компания, специализирана в хотелската индустрия, HVS.

През 2022 г. оценките на хотелите са се възползвали от редица фактори, включително силно подобряване на приходите от налична стая (RevPAR) и от възстановяването на приходите от съпътстващи дейности. Въпреки това високата инфлация, повишаването на разходите за обслужване на дълговете и задаващата се заплаха за рецесия са ограничили възстановяването на оценките, като те остават под връхната си точка от 2019 г., пише онлайн изданието World Property Journal.

„През пандемичната 2020 г. оценките на хотелите се сринаха с около 15%, но нараснаха с около 5% през 2021 г. Миналата година беше смесена от гледна точка на представянето на хотелите в Европа, като някои аспекти от 2022 г. са значително по-добри от очакванията, а други – много по-лоши“, коментира Юлия Джеркаш, съавтор на доклада и анализатор в HVS Лондон.

До края на миналата година много хотелски пазари са преживели силно възстановяване след пандемията, показват данните на HVI, като редица по-малки градове са постигнали по-високи нива на приходи от налична стая до декември 2022 г. спрямо 2019 г. благодарение на значителния ръст на търсенето на пътувания с развлекателна цел и на корпоративните пътувания, които са се възстановили до около 75% от обемите им спрямо периода преди пандемията.

Но заради значителни предизвикателства за хотелите в Европа, включително недостига на работна ръка, много хотели е трябвало да направят икономии с по-късно начало на работния ден, храни и напитки или налични стаи, тъй като високата инфлация, наред със сметките за енергия, са се отразили на заплатите и на цените на стоките. В същото време повишаването на лихвите, опасението от последици заради кризата с разходите за живот върху търсенето на хотели и заплахите от рецесия са довели до охлаждане на апетита на инвеститорите към хотели. Тези опасения са допълнени от възможността за банкова криза.

Пазарите, които показват по-силно възстановяване на стойностите на хотелите през 2022 г., включват Атина, Дъблин и Лисабон, като те са регистрирали най-големите процентни промени в стойностите на хотелите през миналата година от съответно 5,8%, 5,2% и 5,9%.

Подобряването на търсенето на пътувания за развлечение и връщането на пътуващите на основни пазари като САЩ са помогнали за възстановяването на стойностите на хотелите на по-установени градове като Амстердам (ръст с 3,8%), Милано (2,4%) и Рим (1,3%), макар и с по-скромен темп.

„Регионите, които постигат само леко възстановяване, обикновено са тези с неблагоприятен валутен курс като скандинавските пазари, с по-бавно връщане на търсенето от корпоративни клиенти като Франкфурт и ограничено търсене от ключови страни източници на туристи заради войната в Украйна. Последното е обичайно за редица източноевропейски пазари“, отбелязва съавторът на доклада Дани Мърфи, анализатор в HVS Лондон.

Компанията има по-положителни нагласи за бъдещето, въпреки че войната в Украйна, кризата с разходите за живот и въздействието ѝ върху търсенето и устойчивостта на средните дневни цени, както и възможното влошаване на маржовете може да продължат да въздействат на възстановяването на стойностите.

„Започнахме силно 2023 г. от гледна точка на приходи, със средни цени на стая на рекордни нива на много пазари и добри перспективи за заетостта до пълно възстановяване в идните месеци“, коментира съавторът на доклада Софи Перет, старши директор на HVS Лондон.

„Несъмнено инвеститорите се надяват на по-добра прогнозируемост в краткосрочен план, за да могат да направят преход от мантрата „да изчакаме и да видим“ от 2022 г. Значително количество капитал чака да бъде инвестиран в хотели, ако могат да се достигнат нивата на възвръщаемост“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още