IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша прие план за евтини ипотечни кредити за купувачи на първо жилище

Правителството предвижда да предлага заеми с лихва от 2% в размер до малко над 118 хил. долара

11:26 | 29.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Полският парламент одобри програма за повишаване на жилищната собственост, която ще предложи ипотечни кредити с лихва от 2% за купувачи на първо жилище, пише Bloomberg.

Управляващата партия „Право и справедливост“, която се готви за оспорвани парламентарни избори през есента и нарастващо обществено недоволство заради липсата на достъпни жилища, се опитва да смекчи достъпа до евтини заеми. Ръстът на лихвите до най-високото им ниво от две десетилетия почти замрази търсенето на ипотечни кредити.

Планът, очертан от правителството, е да предлага заеми с лихва от 2% и стойност до 500 хил. злоти (118 349 долара). По време на гласуването депутатите от долната камара отхвърлиха промени, внесени от контролирания от опозицията Сенат, които целяха намаляване на лихвата до нула. Сега законопроектът трябва да бъде одобрен от президента.

Държавата ще субсидира ипотечни кредити, предлагани от търговски банки, през първите десет години от изплащането им. Средната лихва за нови ипотечни кредити в момента е почти 9% в Полша.

Книжата на компаниите за жилищно строителство поскъпнаха в очакване на новата програма. Над половината от полските жилищни имоти може да отговорят на плана, който трябва да бъде задействан през юли, отбелязва консултантската компания HREIT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още