IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската SBB обмисля да се раздели на части заради имотната криза

Цената на акциите на компанията е с 90% под връхната им точка от 2021 г.

13:34 | 30.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изпадналата в затруднение компания SBB, която е в центъра на имотната криза в Швеция, обмисля да се раздели на части, след като цената на акциите ѝ се срина на фона на нарастващи притеснения за дълговото ѝ бреме от 8 млрд. долара, пише Bloomberg.

SBB, както е по-известна Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB, е започнала стратегически преглед, който може да доведе до „продажба на компанията, на бизнес сегменти или на конкретни активи, както и други стратегически трансакции“, съобщи бордът на директорите в комюнике. Продажбата на нови акции не е в обхвата на прегледа.

Цената на акциите на компанията се повиши с 9% в понеделник, но все още е с над 90% под връхната си точка през 2021 г.

Продажба на SBB ще бъде огромен обрат за главния ѝ изпълнителен директор Илия Батлян, който за седем години изгради портфейл от 13 млрд. долара от социални жилища и общински имоти в скандинавския регион.

„Бордът смята, че цената на акциите на компанията е значително по-висока от настоящата пазарна оценка на SBB. Затова трябва да прегледаме вариантите, за да извлечем максимална стойност за акционерите“, допълва той. Книжата на SBB продължават рязко да поевтиняват. Графика: Bloomberg LP Книжата на SBB продължават рязко да поевтиняват. Графика: Bloomberg LP

От ключово значение за агресивния растеж на SBB беше поемането на огромен дълг, който разчиташе на евтиното финансиране на облигационните пазари. Но с повишаването на доходността по облигациите, а с това и на разходите за обслужване на кредитите, дългът от 8 млрд. долара на компанията изведнъж стана неустойчив. След призиви от инвеститори и кредитни агенции да намали задлъжнялостта си компанията обеща да продаде активи за 6 млрд. шведски крони (556 млн. долара), за да заздрави счетоводния си баланс.

Но усилията за запазване на ликвидни средства не стигнаха твърде далеч, което главният изпълнителен директор също призна. Целта от 6 млрд. крони „е много малка в сравнение със счетоводен баланс от 160 млрд. крони“, заяви Батлян.

Тази оценка се споделя и от представителя на компанията, отговарящ за публичните кредитни рейтинг в SBB. Този месец компанията беше лишена от публичния си кредитен рейтинг – жизненоважен инструмент за отключване на евтино финансиране, както от S&P Global Ratings, така и от Fitch Ratings. Ходът на S&P на 8 май предизвика паника сред инвеститорите и доведе до спад с 40% на цените на акциите. SBB беше принудена да отложи плащането си на дивиденти и да се откаже от планове за извънредна продажба на акции за заздравяване на ликвидността си.

„Настоящите финансови ограничения за SBB произтичат предимно от получаването на форми на отложени плащания за активи, прехвърлени от групата, отколкото от непосредствени парични средства за намаляване на задълженията“, отбеляза Fitch след края на борсовата търговия в петък, след като понижи кредитния рейтинг на компанията за имоти с една степен до BB+.

„До това положение се стигна заради нивото, на което се търгуват акциите на компанията“, заяви Батлян. „Пазарната стойност се отклонява много силно от истинската стойност на акциите ни“, допълни той.

„Ако продадем цялата компания, ще искаме много добра цена“, каза още главният изпълнителен директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още