IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

13 ритейл парка са в процес на строителство у нас към средата на годината

Фокусът на инвеститорите е насочен върху по-големи проекти, сочат данни на консултантска компания

18:58 | 01.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

13 търговски парка са в процес на активно строителство у нас, а още девет са в етап на планиране към средата на 2023 г., сочат данни на консултантската компания Colliers International.

Общият обем на този тип обекти в страната възлиза на над 376 800 кв. м, разпределени в 45 проекта. В повечето случаи собственици са местни инвеститори, но международни компании също активно търсят възможности за навлизане на пазара, пише компанията.

Фокусът на инвеститорите е върху по-големите проекти, които могат да предложат разнообразни наематели и удобства за посетителите. Около половината от търговските паркове, които се изграждат в момента, се намират в градове с население между 50 хил. и 100 хил. жители. По-малките населени места, с под 50 хил. души население, също са в радара на инвеститорите - 37% от площите в строеж са концентрирани там.

Търговските паркове се характеризират със стратегическо местоположение, с лесен достъп до обществен транспорт и паркинг. В тях са представени международни и местни марки за мода, електроника, мебели, аксесоари за дома, спортни стоки, супермаркети.

Интересът на наемателите у нас към търговските паркове остава висок. Сред основните причини за това е наличието на големи и гъвкави пространства, които им позволяват да предложат своите продукти и услуги по-ефективно. Други предимства са по-ниските наемни нива в сравнение с първокласните локации в централните части на градовете, по-малките разходи за поддръжка и по-добрата видимост поради високата посещаемост. В резултат на това ритейл парковете са предпочитани както за утвърдени, така и за нови търговци. Най-много площи в този тип обекти по данни на Colliers, са наети от представители на категории мода, направи си сам, хранителни стоки.

Наемните цени за площи в търговски паркове могат да варират значително в зависимост от местоположението, размера, града, населението и микса от наематели. Средният месечен наем варира от 5 до 10 евро за кв.м. с тенденция към увеличение в отговор на нарастващото търсене на този вид площи и все по-голямата конкуренция между наемателите. Средната стойност на незаетите пространства в съществуващите търговски паркове е малко под 5%. Таксата за поддръжка, която покрива разходите за управление и комунални услуги на общите части на имота, е около 1 - 1,50 евро на кв.м от наетата търговска площ на месец.

През април-май 2023 г. Colliers е провела проучване сред собствениците на водещи търговски паркове в България и техните наематели. То показва, че основните предизвикателства и пред двете групи анкетирани са свързани с увеличените разходи (електроенергия, инфлация, лихвени проценти). Търговците споделят, че имат намерение да откриват нови локации на марките си в страната, особено в по-малките градове. Изборът им ще бъде насочен към ритейл паркове, които предлагат на първо място добър микс от наематели, след това стратегическо местоположение и благоприятни търговски условия.

Colliers обобщава, че ритейл парковете в България са в период на стабилен растеж поради подобряването на икономическия климат и увеличаването на потребителските разходи, заедно с наличието на интерес от страна на международните търговци към експанзия на местния пазар и наемането на достъпни търговски площи. Това ще стимулира изграждането на обекти от този тип на стратегически места в цялата страна, очаква компанията. Нарастващият фокус върху темата за устойчиво строителство в глобален мащаб ще окаже силно въздействие върху концепциите на бъдещите търговски паркове, допълва тя.

Пазарът е напът да достигне етап на зрялост, а това означава, че нови проекти ще се започват с особена предпазливост, само след изключително внимателно планиране и анализ. Прогнозата на Colliers, е че сегментът на ритейл парковете в България ще остане устойчив през настоящата година и ще продължи да привлича наематели и инвеститори, които търсят възможности за развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още