IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нервността за световната икономика влоши настроенията на европейските борси 

Като цяло обаче пазарът остана слабо променен в очакване на лихвените решения през следващата седмица 

19:52 | 08.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Arne Dedert/dpa
Снимка: Arne Dedert/dpa

Европейските фондови пазари на моменти компенсираха загубите си в четвъртък, когато Wall Street пое нагоре. Въпреки това инвеститорите продължават да изчакват повече яснота в очакване на важните решения на централните банки, които ще бъдат взети през следващата седмица. На пазара се говореше за „затишие пред буря". Нуждата от възстановяване беше оценена като по-голяма на фондовите пазари в САЩ, където загубите бяха по-силно изразени през последните дни, предава dpa-AFX.

Докато Dow Jones Industrial се повиши с 0,6% в Ню Йорк, EuroStoxx 50 едва успя да влезе в зоната на печалбите с 0,01%. Индексът на еврозоната приключи деня на ниво от 3921,27 пункта. От графична гледна точка това не подобрява позицията, тъй като той затвори под 21-дневната линия за първи път от средата на октомври. Сред инвеститорите това е популярен индикатор за краткосрочна тенденция.

От друга страна, фондовите пазари във Франция и Великобритания останаха на червено. Парижкият Cac 40 спадна с 0,20% до 6647,31 пункта, а лондонският FTSE 100 загуби 0,23% до 7472,17 пункта. В Германия Dax остана почти без промяна – с ръст от 0,02 на сто до 14 264,56 пункта. 

„Ралито от 2700 пункта само за два месеца отне силата, която сега липсва на германския борсов индекс за рали в края на годината", пише анализаторът Йохен Щанцл от брокерската компания CMC Markets.

Ралито от 2700 пункта само за два месеца отне силата, която сега липсва на германския борсов индекс за рали в края на годината.
Йохен Щанцл
анализатор в брокерската компания CMC Markets

Пазарният експерт Андреас Липкоу казва, че може би производствените цени в САЩ биха могли отново да осигурят известно движение на пазара в петък. Те ще дадат индикация за данните за инфлацията в САЩ през ноември, добавят икономистите от Helaba. И ще допринесат за вземането на решения относно лихвените проценти през следващата седмица. 

В секторните класации акциите на производителите на суровини се възстановиха от загубите от предходния ден, което се вижда от повишението на секторния индекс с 1,2%. Технологичният сектор също се повиши с 0,6% благодарение на възстановяващия се Nasdaq в Ню Йорк. Prosus , Infineon , Nokia и ASML формираха водещата група в EuroStoxx с увеличения между 1,0 и 3,0%.

Умерено повишаващият се сектор на петрола и газа също се възползва от поскъпването на петрола, а акциите в областта на туризма и отдиха също поскъпнаха. Анализаторът Александър Ъруинг от Bernstein Research заяви в изследователска бележка в четвъртък, че остава изненадан от голямото търсене на самолетни билети през декември. В EuroStoxx производителят на самолети Airbus се отличи с положителен резултат при тези обстоятелства, като отбеляза ръст от 1,6 %.

Иначе секторната таблица остана без допълнителни победители. Индексът за фармацевтичните акции беше доста стабилен, почти на нивото от предходния ден. Добри новини дойдоха от Roche в Швейцария, където акциите поскъпнаха с 0,6%. Фармацевтичната компания получи одобрение от САЩ за тестова процедура, която може да се използва за диагностициране на болестта на Алцхаймер. 

Novartis също постигна успех в проучване в късен стадий за лекарството за хемоглобин Iptacopan. За разлика от Roche обаче въздействието на съобщението не остана трайно положително и в крайна сметка акциите на Novartis загубиха 0,6%. 

Най-големите загуби бяха в сектора на търговията на дребно - 1,2%. Тук се споменава 9-процентното понижение на търгуваната в Лондон Frasers Group.

Swiss Re се възползва от повишението на рейтинга до "overweight" от страна на JPMorgan, като отчете ръст от 1,8%. Единственият друг голям печеливш в швейцарския индекс SMI беше Credit Suisse, чиито акции направиха нов опит за възстановяване, като поскъпнаха с 3,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

Финанси виж още